ASPIRIN PROTIV RAKA CREVA, DOJKE I PROSTATE

AKTUELNO | Pregleda: 1128 | Autor:

Šanse za oporavak 25 posto veće


Svakodnevno uzimanje po jednog aspirina može smanjiti rizik od širenja raka po telu za čak 25 posto dok su šanse za oporavkom veće za 20 posto, tvrde stručnjaci sa Medicinskog univerziteta Kardif u Velikoj Britaniji. Istraživanje je vodio profesor Piter Elvud. On i njegov tim otkrili su da je širenje raka creva, dojke i prostate smanjeno kod pacijenata koji su uzimali nisku dozu aspirina uz uobičajeno lečenje, a smanjena je i smrtnost takvih pacijenata.
- Postoji sve više dokaza da uzimanje aspirina ima značajnu ulogu u smanjivanju nekih vrsta raka. Ali, iako znamo da niske doze aspirina smanjuju učestalost raka, njegova uloga u lečenju ove bolesti je i dalje neizvesna . Zbog toga smo krenuli sa prikupljanjem podataka iz naučne literature - izjavio je profesor i dodao da su do sad pregledali sve dostupne podatke, uključujući pet eksperimenata i 42 istraživanja raka debelog creva, dojke i prostate.
Profesor Elvud je napomenuo da je potrebno sprovesti detaljno istraživanje kako bi aspirin eventualno jednog dana postao dodatak lečenju. Takođe, on planira da utvrdi da li pomaže i kod pacijenata s drugim vrstama raka. Ipak, on upozorava da s aspirinom treba biti oprezan jer nakon dužeg uzimanja može da izazove krvarenja u crevima i čireve na želucu. Zato nije dobro piti ga na svoju ruku već se treba konsultovati sa lekarom, prenosi Miror.

Komentari