PRODUŽENJE TELOMERA USPELO!

AKTUELNO | Pregleda: 1304 | Autor:

Prva osoba u svetu uspešno je primila genetski tretman koji bi mogao da produži ljudski život

Prva osoba na svetu primila je genetski tretman koji bi, u teoriji, mogao da produži ljudski život. Direktorka američke firme Bioviva, Elizabet Periš (na slici), na sebi je isprobala terapiju koju su razvili stručnjaci ove firme, a rezultati su, najblaže rečeno, obećavajući, prenosi Dejli mejl.
Ova firma, inače tvrdi da je razvila način za produživanje telomera na krajevima hromozoma, koje se troše sa svakim deljenjem ćelije. Naučnici veruju da su kratki telomeri glavni uzrok bolesti u starosti.
Kada se ćelija deli, pravi se kopija DNK u hromozomima, ali mehanizmi u ćeliji ne mogu da se iskopiraju od kraja do kraja, već se deo DNK na krajevima zauvek izgubi. Telomeri služe kao zaštita, deo neiskoristive DNK čija je svrha da zaštiti bitne delove hromozoma prilikom kopiranja. Naučnici ih upoređuju s fitiljem - kada se potroše, ćelije prilikom kopiranja počinju da gube bitne delove DNK, i dolazi do smrti ili bolesti.
U septembru prošle godine, Periš (44) je primila dva genetska tretmana - jedan čija je svrha bila zaštita od gubitka mišične mase kao posledice starenja, i drugi čiji je cilj bio produženje telomera na matičnim ćelijama.
Eksperiment je bio zamišljen kao demonstracija bezbednosti oba tretmana.
Merenja telomera Elizabet Periš pre terapije pokazala su da je imala neuobičajeno kratke telomere za svoje godine - što je značilo da bi vrlo skoro počela da oseća posledice starenja. Ali, merenja nakon terapije pokazala su da su se telomeri produžili za ekvivalent od 20 godina trošenja.
Merenja rezultata nije sprovela firma Bioviva, već specijalizovana laboratorija SpectraCell, a podatke je potvrdio i neprofitni institut HEALES iz Brisela, što ih čini pouzdanim.
Naučnici upozoravaju da iako će produžavanje telomera sigurno olakšati starije doba brojnim ljudima i smanjiti pojavljivanje staračkih bolesti, još uvek je prerano govoriti o ‘eliksiru mladosti’. Starenje je složen proces koji još nije razašnjen u potpunosti, a gubitak telomera samo je jedan od poznatih uzročnikam.
Foto: Bioviva

Komentari