ČAJ OD KOPRIVE – ĐUBRIVO I INSEKTICID

10.05.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 2612 | Autor: | 0

Zaštitite biljke prirodnim sredstvom koje je jednostavno napraviti

Čaj od koprive koristi se kao tečno azotno đubrivo i ima pozitivan uticaj na gajene biljke, tako što podstiče rast, stvaranje hlorofila, jača otpornost biljaka prema stresnim uslovima, kao i bolestima i štetočinama.
Priprema đubriva: stabljiku i list koprive iseckati, staviti u drveni ili sud od plastike i doliti vodu, ali ne do vrha (zato što masa peni). Poželjno bi bilo da voda za dolivanje bude kišnica, ali ako nema uslova za njeno sakupljanje, može se koristiti i odstajala voda. Sud ostaaviti da stoji na suncu, masu mešati najmanje jednom dnevno. Đubrivo je spremno za korišćenje nakon 15 dana, kada dobije tamnu boju i više ne peni.
Đubrivo se može koristiti za zalivanje zemljišta oko biljaka ili folijarno (preko lista). Ako se koristi za zalivanje razblažuje se vodom u odnosu 1:10, a ako se koristi folijarno, pre upotrebe mora se procediti i razblažiti vodom u odnosu 1:10 do 1:25.
Kopriva se može koristiti i kao insekticid i to u vidu čaja ili ekstrakta. Priprema čaja: iseckati 1 kg koprive i 1 kg pelina, preliti sa 8 l kipuće vode i ostaviti da stoji najmanje pola sata. Nakon toga se procediti, ohladiti i koristiti za prskanje obolelih biljaka.
Ekstrakt koprive može se koristiti za prskanje protiv lisnih vašiju. Priprema: 1 kg iseckane koprive (stabljika i list, bez semena) preliti sa 9 l vode (najbolje kišnice), ostaviti da stoji 24 h uz povremeno mešanje. Pre upotrebe ekstrakt se procedi i bez razblaživanja može se koristiti za prskanje zaraženih biljaka.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem