U SVAKOJ SMOKVI JE JEDNA OSA

15.09.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 707 | Autor: | 0

Neverovatna činjenica nastanka ukusnog mediteranskog voća

Iako se smokva često naziva caricom mediteranskog voća, ona tehnički spada u kategoriju cveća, a način njenog stvaranja je istovremeno fascinantan i zastrašujuć.
Naučnici objašnjavaju kako su smokve izokrenuti cvetovi, a smokvino drvo ne cveta kao jabuka ili breskve. Njeni cvetovi cvetaju unutar kruškolike kapsule, koja kasnije dozreva u voće koje jedemo, a ono nije samo jedna voćka, već njihov skup.
Ali to nije jedino po čemu su smokve jedinstvene.
Budući da cvetaju iznutra, potreban im je specijalan proces oprašivanja jer ne mogu da se pouzdaju u pčele i vetar, a tu nastupaju smokvine ose. Smokva ne može preživeti bez tih osa koje šire njen genetski materijal, a ose pak ne mogu živeti bez smokvi jer tamo odlažu svoju larvu.
Ženka ose ulazi u mušku smokvu (usput rečeno, ne jedemo muške smokve). Krila ženke ose i njena ticala se slome dok ulazi u mali prolaz u smokvu, pa kad jednom uđu, ne mogu da izađu.
Muške bebe osa se rađaju bez krila, jer je jedina njihova funkcija da oplode ženke, tehnički njihove sestre prokopaju tunel iz smokve. Ženke osa rade sve dalje, donoseći polen.
Nakon što osa umre u unutrašnjosti smokve, ona se razgrađuje, a koliko god to tužno zvučalo nužno je u procesu stavranja ukusne smokve.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem