ZAŠTO NAM JE POTREBAN VITAMIN D

28.10.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 1197 | Autor: | 0

Pomaže apsorpciju kalcijuma, jača kosti, čuva mozak

Vitamin D je u direktnoj vezi sa rastom i razvojem kostiju. On pomaže apsorpciju kalcijuma, koji jača kosti i sprečava njihovo omekšavanje i sprečava razvoj različitih bolesti, kao što su artritis, osteoporoza i rahitis.

Kod dece, kada se formira samo skelet, adekvatan unos ovog vitamina je posebno važan. Iz tog razloga je toliko popularno riblje ulje – korišćeno od davnina kao univerzalni lek za sve bolesti. Zaista je tako, zbog visokog sadržaja vitamina D.

Vitamin D receptori su nađeni u percepciji reproduktivnog sistema organa (tako da značajno utiče na sazrevanje jajnih ćelija i spermatozoida) i nervnog sistema, uključujući i mozak. Upravo u ovim organima pozitivan efekat vitamina D je posebno jak. Na primer, istraživanja su pokazala da redovna konzumacija vitamina D smanjuje rizik od neurodegenerativnih bolesti, naročito Alchajmerove bolesti.

Naučnici su uspeli da dokažu da vitamin D sprečava razvoj raka. Stalna potrošnja ovog vitamina je neophodna za prevenciju raka dojke, debelog creva, jednjaka, materice, jajnika i drugih tumora. Kako tačno utiče - nije poznato, ali istraživači su sugerisali da najverovatnije vitamin D blokira formiranje krvnih sudova koji hrane tumor krvlju i guši gene koji stimulišu podelu ćelija raka.Naravno, jača i imuni sistem.

Vitamin D se sintetiše od strane tela pod uticajem sunčeve svetlosti. Zbog toga svaka osoba treba da provede najmanje pola sata dnevno napolju po danu.

Prosečna dnevna doza za odrasle je (0,015 mg). Za trudnice, decu u razvoju i prosečna doza može da se poveća. Većina vitamina D se nalazi u plodovima mora, kao i u živini ili jetri ribe.

Da bi vitamin D ušao u telo kroz hranu, morate da je pripremite pravilno:
- Ne zamrzavati ribu i meso dva puta;
- Pecite hranu u foliji;
- Kada kuvate hranu stavite je u već ključalu vodu;
- Ne podgrevajte jelo nekoliko puta.

Simptomi nedostatka vitamina D

- mišićna slabost

- nesanica

- gubitak težine

- depresija

- zamagljeni vid

- kvarenje zuba
Sa nedostatkom vitamina D u odraslom dobu, može da se razvije osteoporoza, a kod dece rahitis i deformitet kičmenog stuba.

Simptomi predoziranja

- slabost

- gubitak apetita

- mučnina

- poremećaji digestivnog trakta

- bol u zglobovima, glavobolja i bolovi u mišićima

- povećanje pritiska.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem