MANASTIRSKI MED PROIZVODE BLAGOSLOVENE PČELE UZ NEPRESTANU MOLITVU

17.11.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 1141 | Autor: | 0

Moj pčelinjak: Miloš Antonić


Sveštenik, pčelar i jedan od najvećih poznavalaca istorije pčelarstva kod nas, otkriva čemu su ga sve pčele naučile i zašto su pravoslavne svetinje uvek okružene košnicama


Miloš Antonić, sveštenik i čuveni pčelar iz Koceljeve, počeo je da se interesuje za pčele još kada je bio dete - sa četiri, pet godina. Hvatao je, seća se, pčele na cvetovima i zatvarao ih u kutiju od šibice.
- U kutiju bih stavljao cvetove misleći da pčele jedu cvetove i da mogu da žive zatvorene. Ipak, tek pošto sam postao sveštenik, pojavila se i ozbiljna ljubav prema pčeli. Pčelarstvom sam počeo da se bavim 1985. godine, u početku kao hobijem, a potom kao dopunskim zanimanjem. Imao sam sreću da mi je učitelj pčelarstva bio jedan od tadašnjih najiskusnijih podgorskih pčelara Cvetin Savatić, iz sela Skadra kod Pecke, koji mi je nesebično preneo svoje znanje, a pre svega praktično iskustvo. Njemu sam večiti dužnik što me je upoznao sa tajnama pčelarstva i poklonio mi veći deo svoje bogate pčelarske biblioteke - priča sveštenik Antonić.
Njegov pčelinjak se godinama razvijao, a vremenom se ustalio na oko sto pčelinjih društava. Zbog specifičnosti svešteničkog poziva, pčelinjak godinama broji isti broj košnica, jer se, kaže, trudi da mu bavljenje pčelarstvom pričinjava zadovoljstvo, a ne da postane "rob svoje ljubavi".
Šta je najviše uticalo da zavolite pčelarenje? Šta ste sve naučili od pčela?
- Koristi od pčelarstva nisu samo med i vosak, već i moralna vrednost, jer pčelar posmatrajući pčelu, njen rad i njeno uređenje i sam se ugleda na marljivost ovog malog i korisnog insekta.
Najveći uticaj na mene bilo je saznaje da je pčela najvrednije Božije stvorenje. Telesni rad je zapovest Božija ljudima i u isto vreme fizička potreba čovekova. On je i svešteniku od višestruke koristi. Crkva je od početka visoko cenila fizički rad i preporučivala ga svojim članovima. Po primeru svoga Učitelja i apostoli su časove službe ispunjavali fizičkim radom. Sveti apostol Pavle naročito ističe da su se on i njegovi saradnici za sve vreme dok su bili misionari izdržavali ,svojim rukama, i nikome nisu bili na teretu (Sol. 2,9; Dela ap. 20,34). I hrišćanski pustinjaci visoko su cenili fizički rad i zanimali se njime od jutra do mraka. Jer, besposlen um i ruke đavo brzo zaposli, uveravaju sveti oci na osnovu ličnog iskustva.
Pčela i njeni proizvodi pominju se na više mesta u Bibliji. U Starom zavetu med se pominje u knjigama Mojsijevim i Pričama Solomunovim, zatim u Knjizi Isusa Navina, Knjizi o sudijama, u knjigama o carevima, u Knjizi o Jovu, u Psalmima Davidovim, u knjigama proroka Jeremije i Knjizi proroka Jezekilja. Ukupno, med se u Starom zavetu pominje pedeset i devet puta. Vosak se pominje šest, a pčela pet puta. U Novom zavetu, kad je Hristos posle Vaskrsenja prvi put stao među apostole, stoji: ,A oni mu dadoše komad ribe pečene i meda u saću. I uzevši jede pred njima., (Lk. 24,42-43) Jevanđelisti Matej (Mt. 3,4) i Marko (Mk. 1,6) govore za Sv. Jovana Preteču da se u pustinji hranio divljim medom.
Šta je sve potrebno da bi se dobio kvalitetan med?
- Mnogi ljudi širom sveta, najrazličitijih zanimanja, obrazovanja, vere i znanja gaje pčele radi njihovih proizvoda i oprašivanja bilja. Za pčelare je posebno značajno da proizvedu i na tržište plasiraju med dobrog kvaliteta. Na ostvarenje tog cilja utiču pašni i meteorološki uslovi, jačina pčelinjih društava i znanje pčelara. Kada se dođe do finalnog proizvoda treba ga pravilno skladištiti i čuvati da ne izgubi nešto od svog prirodnog kvaliteta.
Korisno je znati da je med jedina hrana koja praktično nema rok trajanja i da se svaki prirodan med dužim stajanjem kristališe, a da u kvalitetu ne postoji razlika između nekristalisanog i kristalisanog meda. Nažalost, po najnovijim propisima Evropske unije, sve namirnice u ishrani koje se puštaju u promet, moraju imati i ograničen rok upotrebe. Med pripada tim namirnicama i mimo prirodnih mora se povinovati ovozemaljskim zakonima.
Na kraju treba naglasiti da nema pčele koja proizvodi loš med, loš med je rezultat lošeg pčelara.
Zašto je, po Vama, med iz srpskih manastira posebno cenjen?
- Svi znamo da su manastiri uglavnom smešteni u netaknutoj, Bogom datoj prirodi. Okruženi su raznovrsnom medonosnom florom, što je preduslov da se proizvede med vrhunskog kvaliteta. Monasima pčelarstvo nije primarno zanimanje pa imaju vremena da se maksimalno posvete kvalitetu meda. Manastirski med posebno je cenjen jer ga proizvode blagoslovene pčele pod nadzorom monaha, koji sva poslušanja obavljaju uz neprestanu molitvu. Dok im je telo zauzeto fizičkim radom, njihove usne šapuću molitve i psalme.
Vi ne samo da se bavite pčelarenjem, već ste i veliki poznavalac istorije pčelarstva kod nas? Odakle to interesovanje? Šta ste sve zanimljivo otkrili tokom dugogodišnjih istraživanja?
- Sklonost prema istoriji imao sam i tokom školovanja. Međutim, kada sam počeo da se bavim pčelarstvom odmah sam shvatio da je sakupljanje istorijske građe o pčelarstvu velika obaveza prema našim prethodnicima, ali još i veća prema našim naslednicima.
Oni koji se bave istraživanjem znaju kako je vrlo teško doći do verodostojnih podataka, i to samo koju godinu unazad, a da ne pričamo o decenijama i vekovima.
Veliko interesovanje i trud uložio sam u proučavanje istorije pčelarstva jer mi je vrlo zanimljivo i izazovno.
Kakav je odnos srpske crkve i pčelarstva kroz istoriju?
- Značajan razvoj pčelarstva u Srbiji počeo je prelaskom Srba u hrišćanstvo. Tada je potreba za pčelinjim voskom bila veoma velika. Paljenje voštanih sveća svuda je označavalo prinošenje žrtve, kao nevino telo. Sveće su se palile ne samo prilikom crkvenih i kućnih slava, već i kod bogosluženja po crkvama i manastirima. Zbog velike potrebe za voskom masovno su se podizali pčelinjaci po crkvenim i manastirskim imanjima pod rukovodstvom sveštenih lica i kaluđera. Manastiri su bili rasadnici pčelarstva, a Srpska pravoslavna crkva bila je njegova zaštitnica.
Treba napomenuti da je i pčelarstvo u svetu tesno vezano za sveštena lica, što potvrđuje činjenica da su najveći autoriteti u svetskoj pčelarskoj istoriji potekli iz krila crkve: sveštenik Jovan Đerzon bio je poreklom Poljak i otac racionalnog pčelarstva u Evropi; sveštenik Adam Širah bio je Lužički Srbin, pronalazač značajnog otkrića iz života pčela i organizator prve pčelarske organizacije u svetu; pastor Pavao Šenfeld bio je poreklom Nemac; pastor Lorenco Langstrot bio je otac racionalnog pčelarstva u Americi; Petar Prokopovič, otac racionalnog pčelarstva kod Rusa, rođen je u svešteničkoj porodici, itd.
U kojim pravosalvnim verskim običajima koriste se med i pčelinji proizvodi?
- Pošto je pčela simbol marljivosti i čistote njeni proizvodi koriste se kao obredni elementi. Najčešće se koriste vosak i med i oni imaju određenu simboliku.
Sveća treba da je od čistog pčelinjeg voska i označava žrtvu - najčistiju i najneviniju. Kao što pčele prave med, skupljajući sladak mirisni nektar sa raznih mirisnih cvetova, tako i molitva onoga koji je pali treba da potiče iz njegovog čistog srca i neukaljane mirisne duše. Osim toga, sveća simbolizuje večnu svetlost reči Hristove, svečanost praznika i radost ukućana.
Med koji se upotrebljava na sahranama i parastosima simbolizuje sladost večnog života, označava blažen život - život nebeske sladosti pravednih hrišćana posle smrti, koji su svojim životom i radom na zemlji zaslužili.
Premazivanje badnjaka medom simbolizuje sladost večnog života, porodičnu sreću, zadovoljstvo i radost ukućana.
Mladenci su praznik sa mnogo običaja u srpskom narodu. Na taj dan se u mnogim krajevima mese četrdeset kolačića koji se nazivaju mladenčići. Mladenčići se premazuju medom i simbolizuju dug, srećan i sladak život mladenaca.
Da li, po Vašem mišljenju, postoji način da se zaustavi falsifikovanje meda i uvede red na tržištu?
- Mislim da ne postoji problem koji se ne može rešiti, samo ako za to postoji dobra volja. Ako nadležne inspekcije uvaže vapaj ugroženih pčelara i počnu da rade posao za koji su plaćeni, na tržištu će se odmah primetiti smanjena ponuda falsifikovanog meda.
Preko devet hiljada pčelara, članova Saveza pčelara Srbije, od države traže samo jedno, da u sve firme koje se u Srbiji bave otkupom i pakovanjem meda pošalju veterinarsku, tržišnu i finansijsku inspekciju da provere njihovo poslovanje.
Dok se problem oko falsifikovanog meda ne reši, preporuka je da potrošači med kupuju direktno od proverenih proizvođača - pčelara iz svog okruženja.
Izvor: Lekoviti med

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem