NE POSTOJI ŽIVOT BEZ STRESA ALI...

22.11.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 573 | Autor: | 0

Bivši agent FBI-a savetuje kako da pobedite anksioznost u tri koraka

Anksioznost ili teskoba je osećaj opšte napetosti, zabrinutosti, velikog stresa, panike ili straha, a javlja se kada je osoba izložena nekoj stvarnoj ili izmišljenoj pretećoj situaciji.
Džoe Navaro, bivši agent FBI-a i autor knjige "Šta svako telo govori?", bavio se ovim problemom nakon što mu se obratila Navaru Šana Lebovic, saradnica Biznis insajdera.
"Znojili su mi se dlanovi, drhtale noge, a srce bi mi jako lupalo. A da ne pričam o svojim očajničkim potezima da to sakrijem, glumeći mirnoću", objasnila je Lebovic.
U nadi da nije jedina koja se suočava s ovim problemom, pre godinu dana nazvala je Navara tražeći da joj kaže kako da se lakše nosi sa stresom.
"Prva stvar koju kažem ljudima je da ako ste nervozni postoji dobar razlog za to. Možda imate prvi sastanak ili intervju za posao, ili imate neku tešku prezentaciju", rekao je Navaro uz savet: "Idi napred, ne pokušavajte da se krijete".
"Stres je prirodan događaj, možete poludeti u pokušajima da ga kontrolišete, ali ponekad je lakše samo priznati 'Da, nervozan sam' i dopustiti drugima da to znaju", savjetuje Navaro.
Navaro je predstavio strategiju kako u tri koraka pobediti anksioznost. Prvo morate postati svesni svoje teskobe, zatim morate svoje bližnje (ili publiku) obavestiti da se borite s istom i na kraju prilagoditi svoja nervozna ponašanja.
On je istakao i da je prvi korak najteži. Istraživanja pokazuju da priznajući da ste zabrinuti priznajete i da ste ranjivi. Međutim, vaši bližnji ili publika imaju više razumevanja za vašu nervozu, nego vi. Dopuštajući sebi da komentarišete nervozu sa svojom publikom (osmeh će biti dovoljan), pomoći će vam da se opustite. Što se tiče vaših nervoznih tikova, Navaro preporučuje da usporite kretnje ili jednostavno pokušajte da ih sakrijete. Ako grizete usnu, radite to sporije, ili ako su vam ruke neprestano u kosi, držite ih pod stolom i umesto da dirate kosu, veoma tiho lupkajte nogom.
Navaro objašnjava i da je očekivano osećati anksioznost s vremena na vreme, ali i da svi moramo da prihvatimo da ne postoji život bez stresa i naučimo da je najveći deo prevladanja vidljive nervoze svesnost da je ona prirodna i da je moramo upravo - prihvatiti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem