DORUČKOVALI STE, A NISTE SITI. GDE STE POGREŠILI?

AKTUELNO | Pregleda: 307 | Autor:

Ako ujutro pojedete pšenični hleb, belanca, siri ili perece, bićete brzo gladni

Verovatno niste znali, ali postoji hrana koja nas može učiniti gladnijim. Napravili smo listu tih namirnica, a vi pokušajte da izbegnete njihovo konzumiranje ili makar da smanjite njihovu upotrebu u ishrani.
1. Pšenični hleb
Pšenični hleb je za razliku od kupovnog belog hleba mnogo zdraviji, ali ipak sadrži visok glikemijski indeks. To znači da se šećer iz ove namirnice vrlo brzo apsorbuje u krv, čineći da vrlo brzo opet ogladnite. Zamenite ga hlebom koji je napravljen od klica - ima nizak glikemijski indeks, a visok sadržaj vlakana.
2. Belanca
Belanca su možda zdrava za sve one koji su na dijeti, ali verujte - žumanca nisu neprijatelji. Većina ljudi može pojesti i do 7 jaja nedeljno, bez povećanja nivoa holesterola, pa slobodno dozvolite sebi da pojedete celo jaje. Na ovaj način ćete uneti dodatne vitamine, minerale i proteine koji će vas duže činiti sitim.
3. Sir
Kazein iz sira ima uticaj na opioidne i dopaminske receptore u mozgu, kao što imaju heroin ili morfin (morfijum) - "tera" vas da uzimate sve više i više ove namirnice. Umesto sira, na picu ili u sendviče dodajte više povrća ili salate kako biste upotpunili ukus. Sigurno ćete biti duže siti.
4. Jogurt sa ukusima
Skoro svi jogurti sa ukusima (uglavnom voćni) imaju dodatni šećer koji naravno - ne valja. U običan grčki jogurt dodajte sveže iseckano voće, kao i koštunjave plodove i dobićete savršen doručak, sa svim potrebnim nutrijentima.
5. Žitarice pune šećera
Mešavine žitarica ukutijama, sa čokoladom, u raznim bojama i sa različitim ukusima su pune rafinisanim ugljenim hidratima. Zamenite ih sa klasičnom ovsenom kašom i orasima kako biste ostali siti do ručka.
6. Perece i slične namirnice
Namirnice koje su pune soli izazivaju dehidrataciju organizma, pa uglavnom umesto da popijemo vodu, uzmemo još jednu turu pereca ili slanih štapića. Povrće i humus je mnogo bolja opcija ako želite kompletan doručak.Komentari