PRAVILA ZA BOLJI VID

AKTUELNO | Pregleda: 635 | Autor:

Vežbe, topla voda, izbegavanje ekrana i izbegavanje ekrana

Poboljšajte vid poštujući ovih 9 pravila.
1. Izbegavajte preopterećivanje očiju tokom dana. Zatvorite oči na nekoliko minuta i uživajte u miru na svakih dva do tri sata.
2. Na slici možete pogledati 16 osnovnih vežbi za oči koje su odlične za njihovo opuštanje, ali i vežbanje. Radite ih svaki dan po redu po kojem su poređane.
3. Ako nosite naočare, smanjite njihovo nošenje što više možete - skidajte ih češće.
4. Pružite očima svakodnevnu kružnu masažu. Na trećoj slici su prikazane tačke po kojima treba prstima da prelazite. Srednjim i kažiprstom radite masažu, tako što ćete lagano pritisnuti prikazane tačke. Ne bi trebalo da osećate bol, već blagi pritisak koji će vam prijati.
5. Kada izađete u šetnju, pokušajte da što više gledate u daljinu, a ne u noge ili tačno ispred sebe.
6. Sok od šargarepe bi trebalo da pijete svakodnevnom, barem po jednu čašu dnevno. Najbolji efekat se dobija kada mu dodate par kapi maslinovog ulja. Ulje neće pokvariti ukus šargarepe, ali će pomoći vašem telu da apsorbuje više hranljivih nutrijenata iz soka.
7. Kada osetite umor u očima, umijte se toplom vodom, fokusirajući se na oči.
8. Pokušajte da ne gledate u televizor, kompjuterski ekran ili telefon dva sata pre odlaska na spavanje.
9. Isprobajte vežbu - indijska trataka koja će vam pomoći da vaše oči i um ostanu fokusirani.
Sednite ispred manjeg, nepokretnog objekta koji se nalazi u otvorenom prostoru (na primer u sveće). Fokusirajte oči i svu svoju pažnju na njen plamen i pokušajte da ne trepćete. Pokušajte da u svom umu kreirate detaljnu sliku sveće u koju gledate. Zatim zatvorite oči i pažnju fokusirajte na razmak između obrva, istovremeno razmišljajući o detaljnoj slici sveće koju ste malopre stvorili. Ovo radite narednih 10 minuta. Suština ove vežbe je da stvorite čistu sliku nečega, pre nego što vam se oči umore.
Budite uporni i ne odustajte od svog cilja. Ako ipak ne možete u potpunosti da uklonite naočare iz vida, makar možete smanjiti dioptriju što je takođe odličan efekat.

Komentari