JAJA OD ŽUTOG GRAŠKA

23.01.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 551 | Autor: | 0

Hrana budućnosti praviće se od biljnih belančevina

Vrhunski kuvari rade na prvom jajetu koje će moći da se isprži - a da u njemu zapravo neće biti jajeta.
Kris Džons se dobro seća jela koje je sebi pripremao kao šegrt na početku kuvarske karijere, davno pre nego što se proslavio kao učesnik programa „Najbolji kuvar“ - supe s rezancima i jajetom koju bi zalio konzervom „Pabstovog“ piva „Blu ribon“.
Iako su ta supa s rezancima i pivo i dalje na Džonsovom jelovniku, jaje se ne uklapa u njegov današnji život.. Kao direktor za kulinarske inovacije u „Hempton krik fudsu“ Džons je jedan od 70 zaposlenih u kompaniji koja ima misiju da, ni manje ni više, iz američke ishrane izbaci kokošja jaja.
To nije potpuno originalna ideja. Zamena za jaja postoji, napravljena je iz semenki čije (španske žalfije) i leblebija, kao i druga verzija napravljena od skroba iz krompira i tapioke. Međutim, izgleda da „Hempton krik fuds“ privlači najviše pažnje.
Od osnivanja, pre tri godine, ova kompanija nastoji da pronađe nov način za proizvodnju popularnih namirnica kao što su majonez i testo za keks, za čije su pravljenje potrebna jaja koja imaju funkciju želiranja, vezivanja i emulgatora. Ova kompanija to radi tako što kokošja jaja zameni belančevinama dobijenim iz biljaka.
Osnivači firme Džoš Bolk i Džoš Tetrik su, nakon dugotrajnih pokušaja da iz više od 4.000 različitih biljaka širom sveta ekstrahuju belančevine i analiziraju ih, pronašli rešenje za jaja zasnovana na biljnim belančevinama.
Otkrili su desetak biljaka - među njima je najbolji bio kanadski žuti grašak - koje imaju slična emulgatorska svojstva kao jaje, ali bez pogubnih posledica po životnu sredinu koje ima masovna proizvodnja pilića u kavezima - kao što su izmet, prašina i amonijak, da pomenemo samo neke - i bez visokih troškova uzgajanja organske živine na otvorenom prostoru.
Investitori, među njima i vlasnik „Majkrosofta“ i milijarder Bil Gejts, dosad su u početak istraživanja uložili 30 miliona dolara, a kompanija je nedavno saopštila da je kapital za ovaj poduhvat dodatno uvećan za 90 miliona dolara. Sadašnja gama proizvoda „Hempton krika“ - majonez, keks i testo za keks - već se može naći u maloprodajnim lancima kao što su „Houl fuds“ i „Volmart“.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem