AKO VAM JE DOSADIO FIKUS REŠENJE JE PATULJASTA BANANA

27.01.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 4169 | Autor: | 0

Egzotičan i jestiv detalj u domu


Patuljasta banana (Musa cavendishii) koja je iz Kine preneta 1829. godine danas se često gaji kao sobna biljka. Ona poboljšava vazduh u prostoru, smanjuje uticaj štetnih materija i povećava količinu kiseonika. Njeni veliki listovi unose tropski dašak u enterijer doma. Veoma je otporna biljka i lako se gaji i u domu.
Bonsai banana pripada porodici Musaceae, koja sadrži oko 40 vrsta rasprostranjenih u tropskim predelima. U prirodnom staništu izrasta u "drvo".
Ako patuljastoj banani odgovaraju kućni uslovi gajenja, brzo raste, čak 60 do 100 cm godišnje, do maksimalno 150 do 200 cm. Listovi mogu biti dugi do 1 m, široki do 30 cm, i veoma su nežni, jer se žile lako lome. Ako ima dosta svetlosti, izbacivaće listove sa crvenkastim flekama, što povećava njenu dekorativnost.
Patuljasta banana cveta u maju i junu. Cvetovi rastu iz sredine. Njeni plodovi su mali ali jestivi.
Patuljastoj banani je potrebno mnogo svetla. Ne smeta joj direktno sunce ako listovi nisu mokri, jer na taj način mogu da se sprže. Zimi je dobro da se drži pored prozora. Tokom leta, ako se iznese napolje, ne sme biti izložena direktnom suncu, jer će dobiti opekotine po listovima. Tada treba da se stavi u hladovinu, eventualno sa malo jutarnjeg sunca.
Patuljastoj banani odgovara prozračno mesto i dosta prostora. Ne uspeva dobro u zagušljivoj sobi. Ne treba je držati na promaji, jer su listovi krti i lome se i usled najmanjeg savijanja.
Tokom cele godine patuljasta banana može da se drži u domu, mada se preporučuje iznošenje tokom leta, kada skuplja snagu za iduću zimu i nadoknađuje izgubljeno.
Biljka raste na uobičajenoj sobnoj temperaturi. Zimi temperatura mora da bude najmanje 15 stepeni, kada zaustavlja rast, dok na nižim temperaturama ugine.
Zalivanje patuljaste banane treba da bude umereno, kada se zemlja prosuši po površini. Potrebno je da uvek ima malo vode u podmetaču. Leti se patuljasta banana zaliva češće, 2 do 3 puta nedeljno, zimi na svakih 10 dana tako da zemlja bude malo suvlja.
Bez obzira da li je vazduh suv, preporučuje se povremeno orošavanje listova, bar 2 puta nedeljno. Voda ne sme da se zadržava na listovima ako su na direktnom suncu. Listove treba povremeno obrisati mokrom mekom krpom ili sunđerom, ali mlakom vodom, i pri tome rukom pridržavati lišće da se ne bi polomilo. Patuljastoj banani odgovara bogata tresetna zemlja i prihrana na svakih 14 dana. Za prihranu se koristi tečno đubrivo za sobne biljke, za lisnu masu.
Kada patuljasta banana postane prevelika, svakog proleća se menja samo gornji sloj zemlje novom bogatom tresetnom zemljom, pošto se prethodno skine 2 do 2,5 cm gornjeg sloja zemlje. Saksija sa biljkom se stavlja u hladovinu i ne zaliva 2 dana. Presađuje se tek kada koren ispuni saksiju.
Orezivanje patuljaste banane nije potrebno. Uklanjaju se samo osušeni listovi pri dnu biljke ili stare stabljike.
Pošto nema semena patuljasta palma se razmnožava izdancima sa zasebnim korenjem, koji se u proleće odvajaju od matične biljke. Odsečeni izdanak treba posaditi u saksiju sa dobrim slojem za ceđenje i bogatom tresetnom zemljom koja se dobro utapka oko njega, pri visokoj temperaturi od 18 do 21 stepeni i velikoj vlažnosti vazduha. Životni vek patuljaste banane je od 4 do 5 godina. Ako donosi plod, stabljika će propasti, ali će je zameniti 2 do 3 nova izdanka.
Ako je nega patuljaste banane pravilna, ova sobna biljka postaje upečatljiv egzotični detalj u enterijeru doma.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem