ŠTA VIŠE VOLITE, KLASIČNU ILI ELEKTRIČNU ČETKICU ZA ZUBE?

AKTUELNO | Pregleda: 411 | Autor:

Obe su dobre, ali je važno kako ih koristite

Iako neka ispitivanja pokazuju da ljudi koji su vešti u korišćenju električne četkice za zube mogu ukloniti više naslaga od onih koji se koriste ručnim četkicama, Tomas Volf iz Udruženja nemačkih stomatologa ističe da razlika i nije toliko velika da bi stomatolozi preporučivali isključivo električne.
"Niko ne može da ruku pomera 30.000 puta u minutu, brzinom kojom vibrira električna četkica za zube, ali to ne znači da su takve četkice uvek bolji izbor od ručnih", ističe nemački stomatolog.
On objašnjava kako je mehaničko uklanjanje zubnog plaka najvažnije, i dodaje da se sve zapravo svodi na to koliko neko dobro koristi svoju četkicu za zube, nezavisno od toga da li je električna.
"Najvažnije je očistiti sve zube sa svih strana, a nije naodmet ni kasnije četkicom protrljati jezik nekoliko puta", zaključuje Volf.
Delotvorna tehnika četkanja podrazumeva da četkicu držite pod uglom od 45 stepeni, pola na zubnom mesu, pola na zubu i kružnim pokretima malim pritiskom perete zub po zub.
Pri tom trebalo bi voditi računa da vlakna četkice budu što mekša i glava četkice dovoljno mala da može da dopre do poslednjih zuba sa zadnje strane. Električna četkica preporučuje se svim pacijentima koji nemaju strpljenja za "dugotrajno" četkanje i kojima je pranje poslednjih zuba otežano zbog položaja u ustima. Prednost električne četkice je i "oralni tuš" kojim se vrlo delotvorno čiste interdentalni prostori, a mana joj je visoka cena.

Komentari