KOJE NAMIRNICE KRADU ENERGIJU?

AKTUELNO | Pregleda: 301 | Autor:

Izbegavajte testenine, gazirane sokove, prženu hranu i crveno mesoAko ste mislili da konzumiranjem hrane dobijate na intenzitetu energije koju osećate, izborom pogrešnih namirnica postići ćete suprotno.

1. Testenina: Obična testenina podiže nivo šećera u krvi što dovodi do ispuštanja insulina, pa telo reaguje umorom i slabošću (pospanošću). Pokušajte da koristite testeninu od celovitog zrna.

2. Ćuretina: Iako zvuči vrlo neobično, ćuretina vas može umoriti i uspavati. Ova vrsta mesa sadrži triptofan - aminokiselinu koja poboljšava spavanje, ali i raspoloženje. A kako bi se svarila potrebno je jako puno energije, što čini da telo šalje više krvi u probavni sistem, a to opet rezultira osećajem umora i pospanošću.

3. Slatkiši i slatka hrana: Kod konzumacije jako slatke hrane nivo šećera se brzo podiže i javlja se osećaj sitosti, ali telo na to reaguje tako što ispušta insulin koji spusti nivo šećera. Rezultat je osećaj umora i manjak energije. Pokušajte da slatkiše jedete posle jela, a ne kada ste gladni.

4. Pržena hrana: S obzirom da je pržena hrana vrlo masna, potrebno je puno energije za njeno varenje. Zato kada pojedete pržene krompiriće ili pohovano meso, telo se vrlo brzo "isprazni" i javlja se umor. Pokušajte da pečete krompiriće i meso u rerni, sa puno manje masti.

5. Crveno meso: Najviše od sveg mesa, upravo je crveno meso ono koje se najteže i najduže vari. Za njegovo varenje telo troši puno više energije nego što bi potrošilo za komad ribe.

6. Alkohol: Svi su pomalo umorni i "pospani" kada popiju alkohol. Alkohol usporava centralni nervni sistem što potom rezultira umorom i pospanošću. Ako preterate sleduje nesvestica

7. Gazirani sokovi: Slično kao slatkiši, zbog visokog udela šećera, izazivaju navalu energije, ali će ona jako brzo splasnuti i stanje postaje gore nego pre. Pokušajte da popijete čistu vodu ili sokove od sveže ceđenog voća.

8. Pahuljice sa žitaricama: Većina pahuljica je zapravo krcata šećerima i visoko fruktoznim kukuruznim sirupom i rafiniranim ugljenim hidratima, a reakcija tela na njih biće kao i kod slatkiša i gaziranih sokova - prvo dolazi do naleta energije, ali će se ta energija vrlo brzo "slomiti" i stiže umor. Pravite sami pahuljice za doručak, od celovitih žitarica i zasladite ih s malo meda ili javorovog sirupa.

Komentari