JAGORČEVINA KAO SOBNA BILJKA

AKTUELNO | Pregleda: 2809 | Autor:

Ako je gajite u stanu, uklanjajte redovno suve listove i obezbedite period mirovanja


Pijace su pune rascvetalih jagorčevina. Cvetovi su lepih intenzivnih boja, bele, bež, žute, crvene, plave, ljubičaste, ali i raznobojnih latica. Iako se pretežno gaji u bašti, uz malo truda može biti lepa sobna biljka. Originalne originalne vrste imaju jak opojan miris a nove su potpuno bez mirisa.
Za sobne uslove preporučuje se nekoliko vrsta jagorčevine. To su pre svega Primula obconica – obična sobna jagorčevina sa nazubljenim dlakavim listovima, Primula sinensis – kineska jagorčevina i Primula malacoides – mirišljava jagorčevina sa vretenastim cvetovima. Najbolje je da jagorčevinu zasadite sa lisno dekorativnim sobnim biljkama kao što su bršljan i ukrasne trave.
Jagorčevina se razmnožava najčešće semenom, koje treba sejati u periodu od februara do juna u saksije manjeg prečnika. Može se razmnožavati i deljenjem bokora posle precvetavanja.
U bašti jagorčevina se sadi u proleće. Odgovara joj supstrat za geranijume sa 20% peska ili perlita. Prija joj položaj u polusenci i temperatura od 5 do 18 stepeni. Pre presađivanja jagorčevine obezbedite vlažno, hranljivo i propusno zemljište. Presađene sadnice zalijte.
Pre cvetanja biljku bi trebalo prihranjivati tečnim đubrivom jednom u par nedelja – dodajte ga u vodu za zalivanje. Dok jagorčevina cveta, vodite računa da supstrat bude stalno vlažan. Posle cvetanja dovoljno je zalivati jednom nedeljno.
Ako jagorčevinu gajite u sobnim uslovima, obavezno uklanjajte osušene listove. Nakon cvetanja potreban joj je period mirovanja do jeseni, pa je zato čuvajte na lokaciji zaštićenoj od žege i jakih sunčevih zraka.


Komentari