ŠTA SE DOGAĐA KADA SE “UKOČITE”?

04.05.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 2908 | Autor: | 0

Dr Dejvid Bornštajn objašnjava da su trauma, bakterijska infekcija ali najčešće slabost mišića krivci su za bol u donjem delu leđa


Nema osobe koju nije makar jednom u životu, pogodio bol u donjem delu leđa – veruje se da oko 80 posto odraslih pati od bola u krstima u nekom periodu života.
Pojedine epizode bola izazvane su određenim događajima, kao uganućem, traumatskom povredom ili hernijom diska. A neki put je bol suptilnijeg porekla, kao istegnuće ligamenata ili postepeno trošenje hrskavice oko zglobova, piše The Time Health.


- Problem sa sakroilijačnim zglobom, SI, mestom spajanja u bazi kičme koje povezuje kičmeni stub sa kostima karlice, spada u ovu drugu kategoriju uzroka krstobolje - kaže dr Dejvid Bornštajn, reumatolog i profesor na Univerzitetu Džordž Vašington.
- Sakroilijačni zglob je čest uzrok bola u lumbalnom delu leđa, ali nije uvek prepoznat i doktori ga zamene za druge uzroke bola u krstima.
Telo ima dva sakroilijčna zgloba, sa svake strane kičme. Uloga tog zgloba je da amortizuje udarce i podupire težinu gornjeg dela tela, dok ostaje relativno stabilan. On nije kao koleno ili lakat koji se savijaju napred nazad, nego je zglob koji se skoro ne pomera.


Krut i slabo pokretan, male amplitude pokreta, predstavlja mesto povezivanja kičmenog stuba i donje polovine tela. Minimalna pokretljivost između kostiju koje spaja stvara velike sile opterećenja koju trpe strukture ovog zgloba. Disfunkcija ovog zgloba česti je uzrok bola u donjem delu leđa, zadnjici i preponama. Pacijentima je teško da duže stoje ili se penju uz stepenice, trče, prave veće korake, savijaju se, sede duže vreme, skaču. Bol može obuhvatiti i noge, prepone pa i stopala.


Žene češće pate od bola u sakroilijačnom zglobu nego muškarci, jer su im zglobovi i inače labaviji. Povreda SI zgloba često se događa kod porođaja. Drugačiji hod i težina u trudnoći izazivaju dodatno opterećenje i mogu dovesti do preteranog trošenja zgloba.
Bol u SI zglobu može se javiti kao rezultat traume ili, što je ekstremno retko, bakterijske infekcije.


- Najčešće bol nastaje zbog slabosti mišića koji okružuju zglob - kaže dr Bornštajn. Ukoliko se ne prepoznaju problemi SI zgloba, potroši se vezivno tkivo zgloba i tokom vremena nastane artritis.
Lečenje problema SI zgloba obično uključuje protivupalne lekove i fizikalnu terapiju koja cilja okolne mišiće. Jačanje mišića zadnice i donjeg dela leđa može pomoći stabilizaciju SI zgloba posebno u slučajevima istegnuća.


U vrlo ozbiljnim slučajevima daju se injekcije steroida i radiofrekvencijska ablacija kojom se uništavaju živci koji izazivaju bol, dok električna stimulacija može kratkotrajno da pomogne i olakša stanje. Ovo je stanje koje se teško leči.
U poslednje vreme bol se rešava i hirurškom intervencijom koja znači postavljanje malog implantata u zglob, a to efikasno smanjuje bol i poboljšava pacijentovu pokretljivost. Novim postupkom se u zglob postavlja trouglasti titanijumski implantat, kroz mali rez, i na taj se način zglob stabilizuje i bol prestaje.

I još pogledajte:

APITOKSIN

2550 RSD

KURKUMA KAPSULE

1890 RSD

OSTEOMAX K2

1890 RSD

GAVEZ KREM GEL

660 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem