HELJDA HRANI MOZAK, A SUŽAVA STRUK

AKTUELNO | Pregleda: 1454 | Autor:

Dijeta koja će vas preporoditi za 14 dana


Odavno je dokazano heljdino blagotvorno dejstvo za brojne zdravstvene tegobe. Budući da poboljšava memoriju, heljdu nazivaju i idealnom hranom za mozak.

Čaj od heljdinog cveta povoljno deluje na disajne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mešavina listova i cvetova heljde ublažava aterosklerozu krvnih sudova. Heljda umanjuje i posledice zračenja i hemioterapije. Jela od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebno kod povišenog krvnog pritiska i probavnih problema. Pored navedenog, izuzetno je korisna za gubitak suvišnih kilograma.

Dijeta sa heljdom se drži 14 dana. Tokm 2 nedelje možete izgubiti od 7 do 10 kilograma, a ujedno i očistiti organizam i odmoriti želudac i creva.

Recept za pripremanje heljde:
Uveče zrno zaliti kipućom vodom, vodu ocediti i zaliti ponovo kipućom vodom (1 čaša heljde u zrnu – 1,5 čaša vode). Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čase, koliko god želite. Probajte sa jednom, pa ćete regulisati prema svom apetitu.
Poklopiti i ostaviti preko noći (ne kuvati). Ujutru je spremna za upotrebu.

Heljdu je dozvoljeno jesti koliko god želite, bez začina, soseva i soli (jedino može soja sos). U toku dana popiti litar kefira. Pijte dovoljno vode, koliko god želite, ali ne manje od 1,5 litra dnevno. Dozvoljena je i kafa, ali ne više od 2 šolje dnevno, bez šećera. Poželjno je da poslednji obrok pojedete 4 sata pre spavanja.

U toku dana možete uzimati voće i povrće (jabuka, narandža, kupus salata, zeleno povrće, suve šljive, kašika meda). Možete jesti obareno zeleno povrće – spanać, brokoli, prokelj, grašak... Bez soli i drugih začina.

Heljdina dijeta nije gladovanje, ne bi trebalo da imate osećaj gladi.

Napomena: kad završite dijetu, nemojte odmah da se merite, sačekajte 3-4 dana, pa tek onda stanite na vagu (jer čišćenje organizma nastavlja se još nekoliko dana, nakon završetka dijete).


Komentari