MUŠKATLE – KRALJICE BALKONA

AKTUELNO | Pregleda: 816 | Autor:

Ako želite da uživate u cveću bez prekida od maja do prvog mraza, izaberite pelargonije

One su nepobedive, šarene, dekorativne i raznovrsne. Muškatle su savršen izbor ukoliko želite balkon pun cveća tokom sunčane sezone. Kada zasadite muškatle, one će vas darivati svojim cvetovima od proleća do kasne jeseni.
Poznato je nekoliko stotina vrsta pelargonija tj. muškatli. One su osetljive na promenljive vremenske prilike, tako da je bolje da ih držite na simsu prozora u stanu. Vole sunce, mogu da se prilagode različitim uslovima i nemaju posebne zahteve. Vredi zapamtiti da su stabljike muškatle delikatne, pa jači vetrovi - često na gornjim spratovima - mogu da oštete biljku. Sve vrste muškatli zahtevaju redovno zalivanje i đubrenje (na 7-10 dana).
Uvenule grančice i cvetove treba otkinuti i tako ćete ubrzati proces stvaranja novih cvetova. Jedna od najprikladnijih sorti za sunčane i zasenjene balkone je muškatla “Villa De Paris”. Cvetovi mogu biti beli, ružičasti, crveni ili boje jorgovana. Sade se u viseće korpe ili prozorske žardinjere.
I još jedan savet: muškatle će izgledati sjajno u saksijama, ali i u vazama u vašem stanu. Postoji verovanje da muškatla donosi sreću i da ukoliko imate bar jednu pelargoniju u stanu, to pomaže kod nesanice i glavobolje.


Komentari