LIMUN UMESTO FIKUSA

15.05.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 754 | Autor: | 0

Sve što treba da znate o gajenju citrusnog drveta u stanu


Citrusno drvo, bilo koje vrste, spada u jedan od najvećih trendova za dekorisanje doma. Na sreću za gajenje ovakvog tipa biljke nije potrebno mnogo profesionalne pomoći, već samo malo nege i planiranje. Saznajte kako da vam citrusno drvo u domu što duže traje.

Vrste
Najvažnije za početnike jeste da se uverite da je vaše citrusno drvo patuljasto i da neće izrasti kao obično drvo citrusa. Ovakvi tipovi drveća su napravljeni za gajenje u saksijama, a najbolji izbor su: kalamondin pomorandža, kafir limeta i mejer limun.

Saksija
Bilo koji tip saksije je sasvim u redu za gajenje ovih biljaka, sve dok imaju rupu za drenažu i postoji dovoljno strujanje vazduha.

Zemlja
Citrusna stabla vole laganu zemlju koja brzo drenira vodu (poput mešavine peska i kamenja sa malom kiselošću. U većini radnji za cveče možete pronaći ovakvu zemlju. Na dno prvo ide red kamenja kako bi se obezbedila dobra drenaža. Dodavanje đubriva je potrebno na svakih mesec do dva.

Zalivanje
Zemlja mora da bude vlažna, ali ne previše natopljena. Redovno zalivajte biljku dva puta nedeljno, u zavisnosti od temperature sobe u kojoj se nalazi. Proverite vlagu prstom, ako osetite veliku vlažnost, napravite pauzu sa zalivanjem.

Vlažnost
Citrusnom drveću je potrebna vlažnost - 50% vlažnosti je idealno za biljke, pa pokušajte da u blizini radijatora i drugih grejnih tela stavite ovlaživače prostora.

Temperatura
Najbolja temperatura je između 12 i 30 stepeni. Loše po biljke će se odraziti nagle promene temperature, pa ih držite na mestima gde je temperatura ustaljena.

Svetlost
Ovim biljkama prija svetlost. Stavite ih na mesto na kojem će imati dosta sunčeve svetlosti, ali ne previše jake. Najbolje mesto je na jugu ili zapadu i kakva god da vam je orijentacija sobe, stavite je uvek na najsvetlije mesto. Naravno, nedeljno okretanje je jako bitno da bi se celo drvo ravnomerno sunčalo.

Vazduh
Ovom drveću je potreban uvek svež vazduh, pa se preporučuje da redovno provetravate prostoriju u kojoj se nalazi. Zimi je neophodno da je zagrevate fenom s vremena na vreme.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem