GLINA U RUKAMA APITERAPEUTA - RECEPTI ZA KIČMU, ČIŠĆENJE ORGANIZMA, ZDRAVLJE PLUĆA...

AKTUELNO | Pregleda: 848 | Autor:

Piše: Tamara Ruzankina, apiterapeut Novosibirske medicinske akademije

Moglo bi se pomisliti: Šta će apiterapeutu glina? Zato sam nerado pošla na seminar terapije glinom, na kom su me zamolili da održim predavanje iz apiterapije - priča Tamara Ruzankina, apiterapeut sa Novosibirske medicinske akademije i nastavlja svoje iskustvo:
- Predavanje o radu limfnog sistema u svetlu terapije glinom privuklo me je i kao apiterapeuta. Već tokom predavanja u mislima sam sjedinjavala api- i glinoterapiju. Seminaru su prisustvovali svi lekari Sanatorijuma za preventivu Novosibirske oblasti, lekari iz poliklinika, između ostalih i dečjih, i iz drugih medicinskih ustanova grada Novosibirska.

Nastupali su profesor-pedijatar, koji decu leči pomoću gline, upravnik Dnevnog stacionara Dečje poliklinike i drugi. Referati o rezultatima lečenja glinom ostavili su snažan utisak. Deca, igrajući se, sa zadovoljstvom su modelovala razne figurice od gline i samim tim lečila su zglobove.
Glina ne samo da predaje svoje mikroelemente kroz kožu, već i efikasno odvodi štetne materije koje su se sakupile u organizmu čoveka (bilo u procesu upala, bilo pri uportebi proizvoda štetnih za organizam, na primer konzervansa i dr.).

U apiterapiji sličnu ulogu igra vosak. On predaje čoveku svoje lekovite materije kroz kožu (ili sluzokožu, pri žvakanju meda u saću) i apsorbuje, tj. preuzima sve što je neophodno izneti iz organizma. Istraživanja 1998. godine pokazala su da taj pčelinji proizvod ima dejstvo protiv otoka. Ispitivanja gline takođe su pokazala dejstvo. Uzimajući u obzir osobine gline i voska, dobila sam preparat koji je protiv upala, čisti organizam i pojačava anestetičko dejstvo.
Sjedinjujući vosak, malo propolisa isitnjenog u prah i glinu u rafinisanom suncokretovom ulju (ako je glina bela, za tretmane lica koristi se maslinovo ulje), dobijamo preparat koji uklanja alergiju bilo koje vrste i koji uspostavlja imunitet. Lekari obično prvo na sebi primenjuju lekove koje prave. Moja kičma odavno strada od osteohondroze i ja se sama lečim pomoću pčela i pčelinjih proizvoda. Ali, jednom sam osetila bol u predelu krsta, i kao i obično, stavila sam nekoliko pčela na odgovarajuće tačke, a sada sam odlučila da primenim terapiju glinom i lekovitu mast.
Već prvo kupanje uklonilo je bol i zamor, a ujutru mi se u potpunosti obnovila radna sposobnost. Utirući mast sa voskom, propolisom i plavom glinom svakog drugog dana na kičmu, konačno sam mogla da napravim prekid u samolečenju pčelama. Radna sposobnost bila je odlična, bez bolova i sputanosti kičme.
Lekovita mast se pravi na pari. Uzima se pet supenih kašika suncokretovog ulja, 18 g voska, 1g propolisa, i uz mešanje doda se 12 g gline. Skida se sa pare, nastavlja mešanje i prati se stvaranje masti. Njena boja je određena bojom gline. Obratite pažnju: ’pogačica’ od prave, lekovite gline pomešane sa vodom, pri sušenju ne puca.
* * *
Mnogi će pomisliti: Kome će pasti na pamet da pije vodu u kojoj je rastvorena glina? Da se prave lokalne kupke (za ruke, noge) ili celo telo, to je u redu.
Međutim, pokazalo se da je vrlo korisno piti takvu vodu (Na pola litra tople vode, čajna kašičica suve gline. Promešati i sačekati da se talog slegne. Pije se tokom dana malo po malo. Tretman traje deset do petnaest dana, svakodnevno, pa prekida deset dana, a zatim ponavlja). Glina postaje unutrašnji apsorbent i čisti organizam.
Limfni sistem, koji odvodi sve štetne materije koje se sakupe u organizmu, ’poslušno’ ih predaje glini, a ona ih upija i izbacuje iz tela. Na taj način, čiste se sudovi limfnog sistema. Organizam se čisti iznutra putem creva i kroz kožu (kupke, lokalne kupke, glinene obloge, kao i glinena krema sa voskom i propolisom).
Kao apiterapeut, reći ću da je med jedno od sredstava (među najboljim) koji čiste creva: Ujutru u čašu tople vode stavljamo supenu kašiku meda, promešamo i pijemo na prazan želudac. Kroz izvesno vreme creva se pročišćavaju. Za četrnaest godina prakse pomogla sam velikom broju pacijenata da se oslobode opstipacije. Ali ima dosta ljudi koji ne podnose med. Zahvaljujući apiterapiji, problem je moguće otkloniti. Razrađen je metod koji uspešno primenjujem tokom niza godina.
* * *
Dok sam bila u Ufi, na jednoj od ruskih apiterapeutskih konferencija, posetila sam prodavnicu ’Propolis’. Iznenadilo me je mnoštvo krema koje su bile izložene u prodavnici, među njima i kreme sa voskom, koje sam prvi put videla. Napravila sam takvu kremu u domaćim uslovima. Uzela sam suncokretovo ulje (dve supene kašike), zagrejala, izmrvila sam u njemu vosak (3-4g), koji je počeo da se topi (znači, temperatura ulja je dostigla 55°C). Kada se potpuno rastopilo, sklonila sam sa rešoa i nastavila da mešam i mešam, posmatrajući kako se od voska sa uljem, hladeći se, obrazuje krema. Tom kremom sam u domaćim uslovima mazala svoju kičmu. Tokom deset takvih procedura ukočenost i bol su prošli, a pokreti su bili laki.
Preko hrane nedovoljno unosimo vitamin A. Zato se koža suši i stari, kosa opada, a vid se kvari.
Pošto vosak sadrži vitamin A, mažući jednom dnevno lice, posebno nežnu kožu oko očiju, voštanom kremom koju smo zajedno napravili, primećujemo da vid počinje da se popravlja, koža postaje nežnija (vosak obnavlja potkožne ćelije, nestaju sitne bore), smanjuje se opadanje kose. Za tu voštanu kremu može se uzeti bilo koje ulje. Za lice je najpogodnije maslinovo. Ali krema se može napraviti i sa puterom. Takva krema može se čak i jesti. Oboleli od tuberkuloze pluća mažu tim kremom oblast pluća - leđa i prsa. Krema se apsorbuje kroz kožu, sputum se dobro razređuje i lako izbacuje, čiste se bronhije, a ako se u kremu doda propolis, isitnjen u prah (10%), lečenje će biti efikasnije.
Propolis zajedno sa voskom lako dopire u naše ćelije i leči nas, čisteći organizam od virusa, bakterija, gljivica, čak ubija lamblije, opistorhije, hlamidije (može se primenjivati lokalno, a takođe unutrašnje, po četvrt čajne kašičice, tri puta dnevno, ne manje od mesec i po dana).

Komentari