EGZOTIKA U SAKSIJI

03.06.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1479 | Autor: | 0

Odgajite smokvu, limun ili limetu u dnevnoj sobi


Možete i sami da u kućnim uslovima odgajite južno voće. Zasadite biljke koje su i jestive i ukrasne.

Smokva
Ako želite smokvu koja daje plodove, nemojte nabaviti takozvani lirasti fikus iz porodice smokava koji se na engleskom zove i Fiddle Leaf Fig. On možda jeste izuzetno dekorativan, ali nikada neće proizvesti jestive plodove. Radije potražite Brown Turkey smokvu koja se još naziva i Negro Largo. Ta biljka s lepim duguljastim listovima može podneti opsežnije obrezivanje, oprašuje sama sebe i može napredovati u zatvorenom prostoru. Veličina posude u koju ste je posadili uticaće na veličinu same biljke, kao i bogatstvo plodova - što više smokava želite, to drvce mora biti veće. Svoju smokvu zalivajte jednom nedeljno, i to sve dok voda ne krene da istiće, a orezujete je kada dostigne veličinu koju želite. Ako želite da nosi voće, smokvu morate držati na jarkom svetlu, idealno na severnoj strani stana. Ove biljke uopšte ne vole hladnoću pa ih zato držite dalje od promaje.

Limun i limeta
Za uzgoj limuna ili limete odaberite patuljaste vrste koje se samooprašuju poput Meyer limuna (lat. Citrus meyeri) ili Kaffir limete (lat. Citrus hystrix). Zdrava stabla citrusa traže blago kiselo tlo na bazi od ilovače, a vole i puno vlage u vazduhu, i to čak do 50 posto. Taj uslov možete postići redovnim prskanjem stabla vodom. Tlo biljke mora biti u potpunosti suvo pre zalivanja. Citrusima je potrebno puno svetla, i to od 8 do 12 sati svakog dana, pa smestite drvo na najsunčanije mesto koje imate u kući, a najbolje je da to bude mesto koje je izloženo suncu sa dve strane. Ako imate prostor izvan kuće, biljka će biti zahvalna ako je nekoliko meseci držite na svežem vazduhu, pogotovo ako je leto blago.

Maslina
Maslina je stablo koje se samooprašuje i bogato rodi, a ne treba mu toliko nege u odnosu na ostale voćke. Kada kupujete maslinu, imajte na umu da je mnogo vrsta isključivo dekorativno, što znači da neće roditi, ali postoji i vrste koje to čine, poput Arbequine ili Pichioline. Maslinu je potrebno zaliti tek kad gornjih nekoliko centimetara zemlje isuši, a neophodno je prorediti zalivanje u jesen i zimu kada se biljka prirodno odmara. Maslini je potrebno barem šest sati sunčeve svetlosti dnevno. Stavite biljku blizu sunčanog prozora okrenutog prema jugu.

Avokado
Jako je teško dobiti kućni avokado koji daje plodove, ali nije nemoguće. Umesto da uzgojite avokado iz semenke, potražite stablo avokada nastalo presađivanjem sa stabla koje provereno nosi ukusne plodove. Prirodno manje vrste poput Wurtz, Gwen ili Whitsell avokada stabla su sa kojima biste mogli imati najviše uspeha, a nije ih potrebno oprašivati. Na dno tegle stavite malo peska, a potom je napunite klasičnom mešavinom za sadnju kako stablo ne bi imalo mokre krajeve korenja. Redovno zalivajte avokado, ali pripazite da tlo ne bude preterano vlažno. Zrele plodove možete pustiti da vise na stablu i po nekoliko nedelja. Avokado voli puno jarkog svetla pa ako je moguće, stavite ga kraj prozora s pogledom na jug.

Banane
Neka stabla banane proizvode jestivo voće, a pojedine vrste stvaraju plodove koji su nejestivi. Opet je ključno da odaberete patuljaste varijante poput Super Dwarf Cavendish banane ili Dwarf Red koje neće izrasti prevelike. Banane se same oprašuju pa se ne morate brinuti za taj deo rasta biljke. Tlo u koje je zasađena banana mora biti lagano i rastresito, a biljku morate nadohranjivati jednom mesečno. Zbog golemih listova banane vole puno vode, ali ipak je potrebno pričekati da se tlo u potpunosti isuši između dva zalivanja. Listove možete prskati vodom kako biste oponašali vlažne klimatske uslove koji odgovaraju ovoj biljci. Banani je potrebno puno svetla pa je i nju najbolje smestiti na jug, a s vremena na vreme je zarotirajte tako da sve njene strane dobiju malo sunca.

Dud
Patuljasta verzija ove biljke zvana Dwarf Everbearing dobar je izbor za unutrašnje prostore. Bobice duda koje izgledaju poput manje kupine treba ubrati čim sazru kako bi plodovi ove biljke postupno sazrevali, a ne svi u isto vreme. Dud raste sporo i voli puno prostora u tegli, a za zemlju vam može poslužiti klasična mešavina za sadnju. Redovno ga zalivajte, a najbolje mesto u vašem domu je toplo i osunčano mesto. Od proleća do jeseni, ako je ikako moguće, smestite je na direktnu svetlost.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem