KLJUČ MRŠAVLJENJA - KETOGENA DIJETA

10.07.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 616 | Autor: | 0

Australijska nutricionistkinja Suzi Barel tvrdi da je dijeta sa malo ugljenih hidrata i puno zdravih masti najbolje rešenje za sve koji žele da se oslobode viška kilograma"Primenom ketogene dijete beleži se veliki gubitak kilograma i smanjenje zapaljenskih procesa u telu, i postižu mnoge druge zdravstvene blagodeti, naročito kod ljudi sa visokim nivoom šećera u krvi, masnom jetrom i velikim viškom kilograma", kaže australijska nutricionistkinja Suzi Barel,a prenosi Dejli mejl.
Ona tvrdi i da ova dijeta koja se zasniva na ekstremnom smanjenju unosa ugljenih hidrata, a pojačanom unosu masnoća, nije štetna za telo.

Ketogena dijeta zasniva se na masnim namirnicama, poput orašastih plodova, avokada, ulja i ribe, dok ugljeni hidrati čine samo pet do 20 odsto ukupnog kalorijskog unosa. Poređenja radi, uobičajena ishrana sadrži od 30 do 50 odsto ugljenih hidrata.

Ako ne unosite ugljene hidrate kada ih vaše telo pretvara u glukozu - svoj "omiljeni" izvor energije, ono prelazi u stanje ketoze u kojem se masnoće u telu razlažu na ketone, koji zatim služe kao alternativna hrana mozgu, organima i mišićima.
To dovodi do pojačanog sagorevanja masnoća i brzog mršavljenja.

"Ključ ketogene dijete je u drastičnom smanjenju ugljenih hidrata, jer će se u suprotnom telo potpuno vratiti na stanje glukoze", kaže Barel.

To istovremeno znači da ćete brzo povratiti izgubljene kilograme ako naglo prestanete sa ketogenom dijetom.

"Bilo koja dijeta, pa i ketogena, deluje samo ako je se pridržavate. Međutim, ako niste spremni da tokom dužeg vremena ne jedete žitarice, voće, skrobasto povrće i šećer, verovatno nije za vas", kaže.

Nutricionistkinja ističe i da sledeći put kad pokušate da se vratite ketogenoj ishrani, verovatno nećete dobiti iste rezultate zbog usporavanja metabolizma, do kog dolazi zbog gubitka mišićne mase posle inicijalnog mršavljenja.

Barel upozorava i da zbog ovakve ishrane možete da patite od zatvora i neprijatnosti u stomaku, pa morate da uzimate probiotike.

"Ako imate veći višak kilograma ili visok nivo šećera u krvi i masnu jetru, vredi isprobati je, ali pod nadzorom dijetetičara, kako biste bili sigurni da ćete bezbedno dospeti u stanje ketoze, a da ne poremetite svoj metabolizam ili zdravlje creva", zaključila je Barel.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem