ALERGIČNI STE NA SUNCE?

07.08.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 494 | Autor: | 0

Da biste ublažili neprijatne simptome, jedite sardine, narandžasto povrće, tofu i sojino mleko, i nemojte zaboraviti dodatke kalcijuma


Alergija na sunce, nažalost, ne može se sprečiti kremama jer mnoge samo delimično blokiraju UV-A zrake.

Neki od simptoma alergije na sunce su jak svrab, osip, crvenilo, mehurići, bubuljlice, vlaženje ili ljušćenje kože. Kožne promene najčešće se pojavljuju na delovima tela koji su izloženi suncu, kao što su dekolte, vrat, ramena, gornji deo ruku, pa čak i lice.
U terapiji svih tipova alergija, pa i alergije na sunce, koristi se kalcijum, jer reguliše propusnost krvnih sudova i tako ublažava alergijsku reakciju. Uz kalcijum, najbolje je uzimati vitamin C jer delotvorno smanjuje nivo histamina kojeg telo proizvodi kao odgovor na alergiju, a odgovoran je za oticanje, kijanje, suzenje očiju, začepljenost nosa i slične reakcije. Vitamin C može za čak 30 posto smanjiti izlučivanje histamina.

Najbolji izvori kalcijuma su mlečni proizvodi. Ostala hrana koju bi trebalo uvrstiti na jelovnik su sardine, losos, alge, zeleno povrće, sušeno voće, orašasti plodovi i tofu.

Mleko i mlečni proizvodi
Često na policama supermarketa nalazimo sokove, mleko, jogurt, pa i žitarice obogaćene kalcijumom. Utvrđeni dnevni unos za odrasle je 800-1000 miligrama. Ova količina se može uneti sa tri velike čaše mleka.

Narandžasto povrće
U slučajevima teških fotodermatoza pomaže beta-karoten, prirodan izvor vitamina A, koji pronalazimo u narandžastom povrću.

Plodovi mora
Riba sa sitnim kostima bogata je kalcijumom, a tu spadaju losos, sardine... Međutim, nisu samo ribe dobar izvor ovog minerala - ima ga i u algama i morskim travama.

Voće, povrće i žitarice
Dobar izvor kalcijuma su lisnato i zeleno povrće, kelj, zob, sezam, pasulj, orasi, bademi, banane, pomorandže, sušene smokve, suve šljive, rukola, bela repa...

Soja i sojini proizvodi
Tofu je napravljen s kalcijum sulfatom, a i sojino mleko i jogurt obogaćeni su kalcijumom.

Dodaci s kalcijumom
Izaberite kalcijum karbonat, izbegavajte multivitaminsko-mineralne preparate jer uglavnom sadrže male količine kalcijuma.
Apsorpcija kalcijuma smanjena je kad se uzimaju visoke doze odjednom (više od 500 mg), a zavisi i od rada organa za varenje. Zato, ako ste se opredelili za dodatke kalcijuma najbolje je ih uzimati pre spavanja jer će se tako najbolje iskoristiti.
Većinu dodataka kalcijuma trebalo bi se uzimati uz obrok, a onaj u obliku citrata i citrat malata može se uzimati bilo kad i preporučuje se osobama sa želudačnim tegobama, posebno pacijentima koji uzimaju lekove protiv gastritisa i gorušice.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem