KO JEDE MASNO, DUŽE ŽIVI

05.09.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1452 | Autor: | 0

Osobe koje izbace masnoće iz ishrane žive kraće od osoba koje koriste maslac, sireve i meso

Časopis Lanset objavio je rezultate studije po kojoj je posle ankete sprovedene među 135.000 odraslih osoba iz raznih delova sveta ustanovljeno da su oni koji su izbacili masnoće iz ishrane živeli kraće od osoba koje su konzumirale maslac, sireve i meso.
Do sada su nas učili da konzumiranje previše zasićenih masnoća utiče na povećanje nivoa holesterola, što može da rezultira srčanim oboljenjima. Naučnici, međutim, podsećaju da osobe koje iz ishrane izbace masnoće često zamenu za njih pronađu u proizvodima punim ugljenih hidrata poput hleba, testenine i pirinča, što znači da u organizam ne unose neke vrlo važne nutrijente.

Ishrana zasnivana na ugljenim hidratima jedna je od najnezdravijih, a studija koju su sproveli kanadski naučnici u 18 zemalja, pokazala je da je među onima koji su konzumirali rafinisane šećere i suhomesnate proizvode, odnosno mesne prerađevine, rizik od preuranjene smrti bio veći za 28 odsto.

Rezultati istraživanja kanadskih naučnika predstavljeni su na kongresu Evropskog udruženja kardiologa održanom u Barseloni.
- Već decenijama se smernice zdrave ishrane fokusiraju na smanjenje masnoća i zasićenih masnih kiselina, ali organizmu su potrebne masnoće... u njima su vitamini i esencijalne kiseline koje imaju vrlo važnu ulogu za organizam. Kada unos masnoća smanjite na najniži nivo, lišavate organizam svih tih važnih minerala - rekla je doktorka Mašid Drgan, vođa studije i naučnica na Univerzitetu Mekmaster.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net