HIPOTIREOZA, HIPERTIREOZA, HAŠIMOTO, HORMONI...

13.09.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 4169 | Autor: | 0

Devet činjenica koje morate da znate o štitnoj žlezdi


Smeštena s prednje strane vrata, uz grkljan i dušnik, ova žlezda u obliku slova H, ne veća od vašeg palca, utiče na gotovo svaki proces u telu. Ona proizvodi hormone koji regulišu metabolizam kontrolišući koliko kalorija potrošite, ali i koliko brzo ili sporo rade mozak, srce, jetra ili drugi organi, objašnjava endokrinolog Kristijan Nasr, direktor Centra za tiroidu u Klinici Klivlend. Ova mala žlezda ima utiče na sve - od raspoloženja do menstruacije i zdravlja kostiju, pa čak i redovnost velike nužde. Portal Helt prenosi bitne informacije koje bi trebalo da znate o svojoj tiroidi.

1. Kako tiroida radi
Štitna žlezda luči dva važna hormona, triodtironin (T3) i tiroksin (T4), potrebna za normalno funkcionisanje i razvoj ljudskog organizma. Kako oni utiču na zdravlje?

Srce: Hormoni tiroide utiču na brzinu otkucaja srca i kontrolišu protok krvi opuštajući krvne sudove.

Plodnost: hormoni tiroide utiču na menstrualni ciklus. Kada se poremeti njihova ravnoteža, dolazi do nepravilne ovulacije i menstruacije.

Kosti: Brzina kojom se stare kosti razgrađuju određena je hormonima tiroide. Ako se taj proces ubrza, kost propada brže nego što se može obnoviti, što može dovesti do pojave osteoporoze.

Težina: Budući da tirodia reguliše metabolizam (koliko brzo telo troši kalorije), previše aktivna žlezda (hipertireoza) povezana je s gubitkom telesne težine, a hipotireoza je povezana s povećanjem težine.

Mozak: Nizak nivo hormona tiroide može dovesti do zaboravljanja, teškoća sa koncentracijom i depresije. Ovi simptomi se ublažavaju sintetičkim hormonskim tretmanom.

Koža: Kada je tiroida nedovoljno aktivna, telo prestaje da stvara i odbacuje stare ćelije kože normalnim ritmom. One se talože izazivajući pojavu suve kože, a ujedno dolazi do usporavanja rasta kose i noktiju.

2. Problemi sa tiroidom češći su kod žena
Žene imaju pet do osam puta veću verovatnoću za probleme sa tiroidom od muškaraca. Ne zna se zbog čega je tako. Glavnim krivcem se smatra estrogen, upozorava dr Nasr. Ćelije tiroide imaju veliku koncentraciju receptora estrogena, što znači da su osetljivije na učinak tog ženskog polnog hormona.

Drugi mogući razlog: Pojava hipotireoze i hipertireoze povezana je s autoimunim bolestima, a žene su podložnije tim poremećajima, objašnjava dr Regina Kastro, endokrinolog sa klinike Mejo. Najčešći uzrok hipotireoze je, na primer, Hašimotova bolest (koja je oko sedam puta češća kod žena), a najčešći uzrok hipertireoze je Grejvsova bolest (koja je do 10 puta češća kod žena).

3. Upoznajte simptome
I hipotireoza i hipertireoza mogu biti izazov za otkrivanje jer su simptomi često nejasni i zajednički drugim bolestima. Ali ako primetite više od dva simptoma, razgovarajte sa svojim lekarom.

Hipotireoza: Suva koža i kosa, zaboravljanje, zatvor, osećaj gušenja, grčevi mišića, neobašnjeno povećanje težine, jača i neredovna menstruacija, otečeno lice, pojačana osetljivost na hladnoću.

Hipertireoza: Razdražljivost, pojačano znojenje, lupanje srca, teškoće sa spavanjem, neobjašnjiv gubitak težine, slabija i neredovna menstruacija, ispupčene oči, drhtanje ruku.

4. Lečenje možda nije ni potrebno
Oko 30 posto ljudi koji uzimaju lekove za hipotireozu možda i ne bi trebalo da ih uzimaju, upućuju rezultati istraživanja provedenog u Velikoj Britaniji. Mnogi imaju tzv. "subkliničku hipotireozu“, što znači da je nivo TSH blago povišen, ali nivoi T3 i T4 normalni i imaju tek nekoliko simptoma. TSH je hormon hipofize, a njegove visoke vrednosti ukazuju da telo nastoji da stimuliše tiroidu da proizvodi više hormona. Zato je najbolje da konsultujete svog endokrinologa.


5. Nemojte da paničite zbog raka tiroide
Od 1975. godine prisutnost raka tiroide gotovo je utrostručena, dok je stopa smrtnosti ostala niska i stabilna.
- Postoji prekomerno dijagnostikovanje raka tiroide, upozorava dr Otis Bravli, glavni lekar u Američkom društvu za rak (American Cancer Society).
- U današnje vreme sve više žena prolazi kroz dijagnostiku poput skeniranja glave, vrata i grudi kako bi se utvrdili drugi zdravstveni problemi, a ta vrlo detaljna ispitivanja otkrivaju male karcinome u tiroidi koji bi inače prošli nezapaženo. Većini nije potrebno lečenje jer rastu polako ili uopšte ne rastu, kaže dr Bravli, ističući da operacija nosi rizike.
Po pravilu, ako je tumor manji od centimetra, praćenje je najbolje pristup, navodi dr Majkl Tatl, stručnjak za rak tiroide iz Memorial sloun ketering kancer centru u Njujorku.

6. Ne možete uvek kriviti tiroidu
Jedno od najčešćih pitanja koja lekari čuju je:
- Dobijam na težini. Da li je kriva tiroida, kaže endokrinolog dr Doroti Fink, docent medicine iz NYU Langon medikal centra. Istina je da hipotireoza sa sobom donosi i neobjašnjivo dobijanje na težini. Ali to stanje obično dolazi s drugim simptomima, kao što su umor, konstipacija i nepravilan menstrualni ciklus.
Čak i ako se suočite s višestrukim znacima, vaš lekar verovatno će razmotriti i disfunkciju hormona (kao što je sindrom policističnih jajnika) ili perimenopauzu, ali i nezdrave navike kao što je preskakanje vežbanja ili nedovoljno sna.

7. Oprezno s dodacima ishrani
Istraživači Mejo klinike analizirali su popularne lekove za tiroidu dostupne na internetu i otkrili da čak i neki od preparata na biljnoj bazi sadrže različite količine hormona tiroide. Čak je doza hormona pronađena u nekim od tih proizvoda bila veća nego kod lekova na recept. Velika doza može da izazove opasne nuspojave, kao što su aritmija i problemi s kostima.

8. Naučite kako da se sami pregledate
Isprobajte ovaj jednostavan test Američkog udruženja kliničkih endokrinologa kako biste proverili imate li koji znak bolesti tiroide.

1. Stanite pred ogledalo i pobrinite se da imate dobar pregled na donji deo vrata.
2. Polako zabacite glavu unazad. Uzmite gutljaj vode iz čaše.
3. Za vreme gutanja pažljivo gledajte u svoj vrat i pokušajte da primetite pojavljuje li se u području tiroide bilo kakva nepravilnost, izbočina ili otok. Ako sumnjate da biste mogli imati problem sa tiroidom, svakako posetite lekara koji će vas uputiti na daljnja ispitivanja.

9. Sačuvajte srećnu tiroidu
Poneki trik može pomoći u regulaciji problema sa tiroidom. Za početak, osigurajte jod iz hrane. Jod je obično dodat u so, ali ga možete osigurati iz drugih izvora, kao što su riba, mlečni proizvodi i jaja.
Filtrirajte vodu. Perklorat, hemikalija koja ometa apsorpciju joda, može biti prisutna u vodi iz slavine. Takođe izbegavajte triklosan. Ovaj antibakterijski agens, prisutan u nekim sapunima, strukturom je sličan hormonu tiroide, a ispitivanja na životinjama povezuju ga sa nižim nivoima hormona.

I još pogledajte:

ENDONORM

8900 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem