ZAŠTO (NI)JE DOBRO IĆI U KREVET SA MORKOM KOSOM

AKTUELNO | Pregleda: 386 | Autor:

Ako često odete na spavanje kose zavijene u peškir, obavezno pročitajte ovaj tekst!


Odlazak na spavanje sa mokrom kosom zamotanom u peškir nije ni malo bezazleno. Nećete zbog toga navući upalu pluća ili prehladu, ali ova navika će ipak ostaviti posledice.

1. Glavobolje
Za razliku od non-REM faze sna, u REM fazi temperatura tela raste. Tada se zagreva i glava zamotana u peškir pa porast temperature i vlaga mogu da izazovu glavobolju.

2. Gljivice
Nije tajna da su jastuci "dom" za grinje i bakterije jer upijaju znoj, puni su odumrlih ćelije kože i ulja s tela. Mokra kosa navlažiće peškir, a on će vlagu preneti na jastučnicu i jastuk i tada, u kombinaciji s toplotom, jastuci postaju izuzteno plodno tlo za razvoj gljivica. Često ujutru ne stignete da ih iznesete na vazduh bi se provetrili i osušili, pogotovo tokom zimskih meseci i sve to pogoduje razvoju mikroorganizama.

3. Lomi kosu
Tokom noći utonemo u jastuk i ušuškamo se, a upravo to ne odgovara kosi koja u takvim uslovima lako puca, pogotovo kada je mokra.

Savet: Morate da budete oprezni samo ako spavate s glavom zamotanom u peškir. U drugim prilikama umotavanje je bezopasno i može da bude sjajan pomoćnik u pravljenju frizure.

Komentari