6 VRSTA HRANE I PIĆA KOJE POGORŠAVAJU PREHLADU

29.09.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 576 | Autor: | 0

Izbegavajte kupovne voćne sokove, kofein, kisele namirnice, alkohol


Svi znamo da se, kada smo bolesni, od toplog čaja ili pileće supe osećamo bolje, ali postoje namirnice koji nisu saveznici u borbi protiv prehlade već mogu dodatno da pojačaju simptome. Zbog toga, najbolje je da izbegavate:

1. Kupovne voćne sokove
Isceđeni voćni sokovi puni su vitamina i minerala koji su bolesnom telu potrebni, ali to ne važi za kupovne. Ovi napici sadrže velike količine šećera koji se vežu za krvne ćelije i "kradu" vitamine iz tela pa samim tim slabe imunitet.

2. Pržena hrana
Pržena hrana nije dobra ni kada smo zdravi, a zamislite koliko je onda štetna za telo oslabljeno virozom. Ona je prepuna zasićenih masnih kiselina koje su teško svarljlive i mogu značajno da poremete varenje koje tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.

3. Kafa
Kada smo bolesni trebalo bi da povećamo unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak omiljenog crnog napitka, deluje kao snažan diuretik, što može da izazove dehidraciju već oslabljenog organizma.

4. Kisele namirnice
Kisele namirnice mogu da iritiraju bolešću oštećenu sluznicu, što može dodatno da pojača simptome bolesti. U tu grupu spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, posebno pomorandža i paradajz u svim oblicima. Citruse radije iscedite i promešajte s toplim napitkom i medom.

5. Alkohol
Baš poput kafe, alkohol "tera" tečnost iz tela i samim tim može da dovede do dehidratacije, a mešanje alkohola i nekih lekova može da smanji njihovo delovanje. Iako istraživanja potvrđuju da čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

6. Mlečni proizvodi
Iako mlečni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju i izlučivanje prirodne sluzi u organizmu, što može dodatno pojačati kašalj.


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem