DA LI JE ZDRAVO PRŽITI NA MASLINOVOM ULJU?

04.10.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 2111 | Autor: | 0

Za kuvanje uvek birajte ulje sa visokom tačkom dimljenja


Ako ste ikad sipali ulje u tiganj i stavili ga na vatru, a kuhinju je ispunio neprijatan dim, znajte da je ono u tom trenutku prešlo tačku dimljenja. Ulje koje počne da se dimi je neupotrebljivo, a opasan je i sam dim koji se oslobađa kad se ulje pregreje. Pregrevanje ulja stvara niz štetnih jedinjenja koje ne želite da pojedete, ali ni da udahnete. Ako se ulje dimi, to znači da je počelo da oksidira i postaje kancerogeno.
Zato za kuvanje uvek birajte ulje sa visokom tačkom dimljenja, a tačka dimljenja zavisi od vrste ulja. Orahovo, na primer, počinje da se dimi tek kada postigne temperaturu od 160 stepeni, a ulje semenki grožđa odlično se drži čak do 260.

Iako je dugo vladao mit da na maslinovom ulju ne sme da se dinsta i prži hrana, ono ima tačku dimljenja 210 stepeni, pa na njemu mogu čak da se prže krompirići - ulje u tom slučaju doseže temperaturu od oko 180 stepeni.
Izbegavanje tačke dimljenja nije jedino na šta treba obratiti pažnju pri odabiru masti za kuvanje.
Naime, ulja bogata polinezasićenim mastima, kao što su kukuruzno, sojino, suncokretovo i druga ulja semenki, kad se zagreju oslobađaju štetno jedinjenje pod imenom HNE. To se događa čak i sa uljima koja su rafinisana i imaju visoku tačku dimljenja.

Štetne materije završe u namirnicama, pa se tako nađu i u telu, gde mogu da naprave štetu.
Međutim, ako želimo da smanjimo izloženost toksinima, jedan od načina jeste izbegavanje kuvanja sa visoko polinezasićenim uljima kao što su kukuruzno, sojino i biljno ulje.

Druga navika koju bi trebalo savladati jeste bacanje ostataka upotrebljenog ulja. Ponovno zagrevanje snižava tačku dimljenja svaki put kad se ulje ponovo koristi, a sve štetne materije ostaju u ulju i umnožavaju se sa svakom upotrebom.
Za prženje i pečenje preporučuju se maslinovo (od komine) i avokadovo ulje, pročišćeni maslac (ghee) i palmino i kokosovo ulje.
Sva ova ulja imaju visoku tačku dimljenja i dobra su za pripremanje dinstane hrane i gulaša. Za salate neka vam prvi izbor bude ekstradevičansko maslinovo ulje ili ulje nekih semenki.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem