ZAŠTO TREBA DA ŽVAĆETE ŽVAKU

17.10.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1086 | Autor: | 0

Možda nije pristojno, ali je zdravo

Istraživanja pokazuju da žvake pozitivno utiču na naše zdravlje - čiste zube, mogu da ublaže potrebu za slatkišima, čak i da nas učine "pametnijim".
Jedna do tri žvake u toku dana pozitivno utiču na organizam, evo kako:
Žvakanje žvake može da nam pomogne da se bolje skoncentrišemo i da duže održimo pažnju. Jedno naučno istraživanje pokazalo je da dok žvaćemo žvaku brže i tačnije rešavamo zadatke koji zahtevaju da "mućnemo glavom". Druga istraživanja potvrdila su da se dok žvaćemo žvaku "pale" neuronske mreže, a moždani signali pojačavaju u čak pet različitih regija mozga.
Žvake bez šećera mogu da budu od koristi ako niste u situaciji da možete da operete zube nakon obroka, poručuje Američka asocijacija stomatologa. Žvakanje žvake podstiče lučenje pljuvačke, što je dobro jer se na taj način neutrališe štetno dejstvo kiseline čija se koncentracija povećava posle obroka. Na taj način, stvarno se smanjuje rizik od karijesa. Ali, ovo važi samo za žvake bez šećera. One sa šećerom ne donose vam nikakvu korist.
Ako 30 minuta nakon što ste pojeli tešku, masnu hranu žvaćete žvaku, smanjujete rizik od gorušice, pokazuju istraživanja.
Studije pokazuju i da osobe koje žvaću žvaku 45 minuta nakon obroka u proseku pojedu oko 10 odsto manje nezdravih "grickalica" u toku dana od onih koji nemaju tu naviku. Naučnici veruju da se radi o tome da žvaka suzbija osećaj gladi.
Žvaka vam može pomoći da imate redovniju stolicu. Istraživanja su pokazala da žene posle carskog reza, kad se tipično javlja zatvor, mnogo brže počinju normalno da vare hranu i imaju redovnu stolicu ako tri puta u toku dana žvaću žvaku. Naučnici smatraju da je u ovom slučaju žvakanje "okidač" koji sistemu organa za varenje šalje poruku da je vreme da se "pokrenu", prenosi Women’s Health.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem