NA KOJI NAČIN ŠEĆER DELUJE NA AGRESIVNOST TUMORA

18.10.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 963 | Autor: | 0

Istraživanje koje je trajalo skoro celu deceniju dovelo je do velikog otkrića - konačno je razjašnjeno kako funkcionše Varburgov efekat - uticaj šećera na širenje raka

Devetogodišnje istraživanje belgijskih naučnika rezultovalo je razjašnjavanjem Varburgovog efekta - veze između šećera i raka. Studija je objavljena u časopisu Nature Communications i predstavlja veliki korak napred u lečenju zloćudnih tumora.

O najjačem imunomodulatoru na svetu i zaštiti od metastaza pročitajte OVDE

Fenomen nazvan Varburgov efekt pronađen je 1920., a ime je dobio po hemičaru Otu Varburgu koji ga je otkrio. On je uvideo da ćelije raka koje se dele dosta brže konzumiraju glukozu nego zdrave ćelije.
Nedavno otkriće belgijskih naučnika pokazalo je da se šećer povezuje s genom koji se zove ’RAS’, presudnim za preživljavanje ćelija raka.
"Naše istraživanje otkriva kako pojačano konzumiranje šećera u kancerogenim ćelijama dovodi do začaranog kruga kontinuiranog stimulisanja razvoja raka i njegovog rasta. Prema tome, objašnjava povezanost između snage Varburgovog efekta i agresivnog tumora", objasnio je molekularni biolog Johan Tevelajn, autor studije.
Naučnici veruju da će ovi rezultati u mnogome uticati na buduća istraživanja lečenja raka i prilagođavanje dijeta onkološkim pacijentima.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem