ZA I PROTIV DIJETE 5:2

25.10.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 451 | Autor: | 0

Režim ishrane u kojem se 5 dana tokom nedelje jede bez restrikcije, a dva dana gladuje smanjuje rizik od raka i dijabetesa, ali ipak loše utiče na zdravlje


Jedna od hit dijeta svakako je dijeta 5:2, prema kojoj se 5 dana u nedelji jede normalno, dok se 2 dana kalorijski unos svodi na četvrtinu standardnog. Konkretno to za žene podrazumeva unos od otprilike 500 kcal, a za muškarce 600 kcal dnevno.
Stručnjaci su ocenili koliko je ova dijeta zaista dobra.

Nutricionistkinja Rut Tang upozorava: “Ova dijeta zaista smanjuje rizik od raka i dijabetesa snižavajući nivo glukoze i holesterola, nestaje hormon IGF-1 koji utiče na bolesti u vezi sa starenjem, a i kilogrami idu dole.” Međutim, nije sve pozitivno.
“Većina istraživanja sprovedena je na muškarcima, a polovi različito reaguju na ovaj tip ishrane. Kod žena je negativno uticala na nivo šećera i kontrolu insulina. Mnoge žene koje su držale ovu dijetu žalile su se na krvarenje između ciklusa, kašnjenje menstruacije i bolove za vreme ovulacije pa bi ova dijeta mogla negativno da utiče i na plodnost”, tvrdi Tang.

Istraživanja sprovedena na životinjama pokazala su još ozbiljnije posledice. Biotehnolozi u Indiji otkrili su da ovaj način ishrane utiče i na smanjenje jajnika, a promene u menstrualnom ciklusu bile su uočljive posle samo deset dana. Dalje istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u magazinu “American Journal of Physiology”, otkrilo je da je ovulacija prekinuta kod 80 posto ženki. Ako su ti rezultati na životinjama slični onome što se događa ljudima, jasno je da nije vredno rizikovati zdravlje zbog dijete koja na kraju ipak sa sobom nosi i jo-jo efekt.

Tagovi:

I još pogledajte:

PSILIJUM

530 RSD

EQUIGAL

650 RSD

APIVIT KAPI

450 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem