ŠTA SE KRIJE U ŠOLJICI KAFE?

30.10.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 967 | Autor: | 0

Jutarnje buđenje uz sastojak koji sprečava kvarenje zuba, antioksidanse, vodu, kiseline...


Ispijajući svoju prvu jutarnju kafu, malo ko razmišlja od čega se ona zaista sastoji. A kao što svaka medalja ima dve strane, tako i kafa, uz prednosti, nosi i poneki sastojak koji bi bilo pametnije izbegavati. Osim vode i kofeina, omiljeni crni napitak sadrži i brojne druge hemijske supstancije i razne kiseline koje ne deluju nimalo privlačno. U svakoj šoljici kafe nalaze se i ovi sastojci:

Kofein
Alkaloidni biljni toksin (poput nikotina i kokaina), stimuliše blokiranjem neuroreceptora hemikalije sna adenozina. Rezultat: budni ste. Voda Vruća voda je vrlo dobar rastvarač, ispire ukus i ulja iz zrna kafe. Šoljlica kafe sadrži 98,75% vode i 1,25% rastvorljivih biljnih materija. Kofein je diuretik, i zato oni koji tek počnu da piju kafu brzo trče u toalet. Zavisni od kafe su na ovo dejstvo razvili izvesnu otpornost.

2-etilfenol
Ovo hemijsko jedinjenje stvara miris, delotvoran pri jutarnjem buđenju. To je takođe sastavni deo feromona buba-švaba, tj. hemijskih signala kojim ovi insekati upozoravaju na moguću opasnost.

Hininska kiselina
Daje kafi blago kiselkast ukus. Jedna je od osnovnih hemikalija u proizvodnji leka Tamiflu.

Acetil-metil-karbinol
Bogat i baršunast ukus kafe dolazi delom od ove zapaljive žute tečnosti koja maslacu daje njegov izvorni ukus, a sastavni je deo veštačke arome u kokicama koje su pakovane za pripremu u mirkotalasnoj rerni.

Putrescin
Jeste li se zapitali zašto je pokvareno meso opasno? Putrescin nastaje kada bakterija ešerihija koli u mesu razgrađuje aminokiseline. Prirodno je prisutan u zrnu kafe i zaudara poput poljskog wc-a.

Trigonelline
Kafi daje slatkast i ukus i sprečava mutiranu bakteriju streptokoku koja izjeda zubnu gleđ da se prilepi na zube. Kafa sprečava kvarenje zuba.

Niacin
Trigonelline je nestabilan na temperaturi višoj od 160 stepeni; grupa metila se odvaja i ispušta niacin (poznat pod nazivom vitamin B3) u šoljicu kafe. Dve ili tri šoljice espresa obezbeđuju pola dnevne preporučene količine.

Dicaffeoylquinic kiselina
Kafa je dobar izvor antioksidanasa. Kada su naučnici tretirali neurone ovom kiselinom u laboratorijskim uslovima, ćelije su znatno (ne potpuno) bile zaštićene od oštećenja koja čine slobodni radikali.


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem