RADOVI U BAŠTI: SAČUVAJTE RUŽE OD SNEGA I MRAZA

02.11.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 977 | Autor: | 0

Najviše posla oko bodljikavih lepotica ima u jesen, jer se sada sade, orezuju i pripremaju za zimski sanJesen je idealno vreme za sadnju ruža i ovo cveće prekrasnih boja i mirisa može da bude pravo rešenje za sve one koji su se umorili od jednogodišnjih cvetnica i šišanja travnjaka. Uz malo znanja i truda, ružičnjak će godinama ukrašavati vrt, dobijati pohvale gostiju i pružati veliko zadovoljstvo baštovanu.

Ruže je bolje saditi u jesen nego u proleće, i to se radi sve dok je zemlja suva i dok se ne smrzne. Međutim, pošto se zemlja zbog mraza stegne oko korena, takve ruže kasnije cvetaju od onih posađenih u proleće. Orezuju se kada precvetaju, a neke vrste svojim laticama dugo ukrašavaju vrt. Dakle, ne treba žuriti, ali valja napraviti plan, odabrati vrste i početi sa pripremom zemljišta. Ruži treba pažljivo odabrati mesto, jer na severu ne može da uspe, pošto joj je potrebno najmanje osam sati sunca. Ako ste izvadili staru ružu, zemlju treba ostaviti bez nove sadnice ili posaditi nešto drugo, a nikako novu ružu.

Sadnja se obavlja kada je zemlja suva, dobro oceđena i nema mraza. Najbolje je posaditi ružu mesec dana pre prvog mraza, kako bi koren imao vremena da se ožili.

sadnja ruze

Svakoj ruži treba dati prostora, jer ne vole da se dodiruju. Prema savetima stručnjaka, razmak između mini-ruža treba da bude 30 centimetara, hibrida 40, floribunda 50, a između penjačica po dva-tri metra.
Noć pre sađenja ruže treba staviti u kofu sa vodom da bi se koren natopio, a kada se počne sa radom, treba ga malo skratiti i odstraniti sve što je oštećeno. Rupa u koju se stavlja sadnica treba da bude bar 30 centimetara u prečniku. Jednom rukom se drži biljka, a drugom se ravnomerno posipa zemlja, jer mora da se vodi računa da kalemljeno mesto ne ostane iznad zemlje. Bolje je ruže posaditi pliće, jer zemlja može da se doda, nego preduboko pošto se neće razvijati. Na kraju, oko korena treba ugaziti zemlju i zaliti. Sutradan treba nagrnuti još zemlje, jer će polako ulegnuti, a to će biti zaštita korena tokom zime.

Ukoliko se sade na terasi, posuda mora da bude velika, jer ruže imaju veliki koren. Posudu zimi obavezno treba zaštititi džakom i pokriti je novinama.

Orezivanje novoposađene ruže radi se u proleće. Ne treba žaliti što se seku grane, jer to ružama prija s obzirom da one koje se ne orezuju brzo podivljaju, lome im se grane i manje cvetaju.
Cvetanje ruža može da se tempira i to je najprirodnije raditi orezivanjem.

U jesen se orezuje šest-sedam pupova kod klasičnih vrsta (čajevke, floribunde, buketarke i sve ostale osim mini-ruža i penjačica) i to se radi iz predostrožnosti, jer ako se smrznu, stradaće samo najviša okca. Orezivanje se finišira u proleće, šest nedelja pre željenog cvetanja. Prvi cvet se reže u pupoljku i na dršci se ostavljaju dva okca iz kojih će kroz šest nedelja izrasti dve nove ruže.
PRAVILA OREZIVANjA:
* orezuju se grane u sredini krune
* spoljne grane se proređuju
* rez mora biti ukoso
* reže se tik iznad izdanka (pet milimetara)
* grana sa rezom predaleko od izdanka odumire
* prvo se orežu, zatim presadeTagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem