KORA MANDARINE PROTIV RAKA

03.11.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1120 | Autor: | 0

Jedinjenje koje štiti biljku od insekata i gljivica toksično je za ćelije kancera


Tim sa Lajkaster fakulteta farmacije u Velikoj Britaniji (Leicester School of Pharmacy) otkrio je da se jedinjenje iz kore mandarine, salvestrol Q40, u ćelijama raka pretvara u toksično jedinjenje i da ih uništava.
Naučnici tvrde da se salvestrol Q40 nalazi u većoj koncentraciji u kori mandarine nego u samom plodu. Istraživači pretpostavljaju i da je moderan trend odbacivanja kore možda doveo do porasta stopa nekih oblika raka.

Salvestrol 40 je vrsta fitoaleksina - jedinjenja koje biljke proizvode da bi oterale napadače poput insekata i gljivica. Njega u toksično jedinjenje pretvara enzim koji se u mnogo većim nivoima nalazi u ćelijama raka. Tako je salvestrol 40 dvadeset puta više toksičan za ćelije raka nego za zdrave. Osim toga, ovo jedinjenje proizvodi se u većoj meri kada su nivoi infekcije među usevima visoki. Korišćenje modernih pesticida i fungicida dovelo je do drastičnog smanjenja nivoa salvestrola u hrani.

Iako su ovi rezultati ohrabrujući, neophodno je sačekati dodatna klinička ispitivanja koja bi pokazala da li je moguće ove supstance pretvoriti u efikasan lek protiv raka kod ljudi.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem