KINESKI BIOLOŠKI SAT POKAZUJE KADA SU ORGANI NAJAKTIVNIJI

04.11.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 2413 | Autor: | 0

Svaki organ ima svoj ritam – želudac najbolje radi ujutro, a cirkulacija u podne


Kineski biološki sat pokazuje intervale u kojima energija cirkuliše kroz telo i kada je nivo energije u nekom području najviši ili najniži. Ako s tim delom organizma imate problem, u doba najniže energije, osetićete simptome.

Postoji 12 meridijana od kojih svaki pripada nekom većem organu, a pripadajući organi su: pluća, debelo crevo, želudac, slezena, srce, tanko crevo, mokraćna bešika, prostor oko srca i krvni sudovi, bubrezi, dvanaestopalačno crevo, žučni mehur i jetra.

Meridijani deluju na 24 sata, podeljeni na 12 dvosatnih intervala. Lekari u Kini svoje pacijente prvo pitaju u koje doba dana su osetili simptome, i na temelju tog podatka, saznaju šta je uzrok zdravstvenog problema.

Pratite svoj biološki sat i zapišite vreme dana kada osetite simptome. Takođe, zabeležite doba dana kada imate najviše energije i u koliko sati se budite noću što takođe može upućivati na problem u određenom delu tela.

Tokom maksimalne aktivnosti određeni organ radi ’punom parom’. Ako osetite bol u području određenog organa u vreme kada bi on trebalo da radi maksimalno (na primer u području jetre u 2 sata ujutro) to ukazuje na mogućnost postojanja problema s tim organom.
Vreme maksimalne aktivnosti organa:
1-3 sata – jetra
3-5 sati - pluća
5-7 sati – debelo crevo
7-9 sati – želudac
9-11 sati – slezena, gušterača
11-13 sati – cirkulacija
13-15 sati – tanko crevo
15-17 sati – mokraćna bešika
17-19 sati – bubrezi
19-21 sat – srce
21-23 sata – dvanaestopalačno crevo
23-1 sat – žučni mehur


Vreme minimalne aktivnosti, odnosno odmoranja organa:
1-3 sata – tanko crevo
3-5 – mokraćna bešika
5-7 sati – bubrezi
7-9 sati – cirkulacija
9-11 sati - dvanaestopalačno crevo
11-13 sati – žučni mehur
13-15 sati – jetra
15-17 sati – pluća
17-19 sati – debelo crevo
19-21 sat – želudac
21-23 sata – slezena, gušterača
23-1 sat – srce

Kineski sat donosi i savete šta da uradite i kako da reagujete u određeno doba dana:

1. Između 11 i 13 sati najbolje je jesti ručak i družiti se. Uživajte u razgovoru s ljudima, povežite se s njima, sarađujte i ponudite im pomoć. Ručak neka bude balansiran i ne previše zasitan.

2. Između 13 i 15 sati, kada telo vari ručak, najefikasnije ćete rešavati probleme i organizovati se.

3. Između 15 i 17 sati najbolje je je vreme za učenje i delotovoran rad. U ovo vreme pijte i više vode zbog detoksikacije.

4. Između 17 i 19 sati večerajte i obnovite energiju. Ovo je doba dana maksimalne aktivnosti bubrega.

5. Između 19 i 21 sat vreme je maksimalne aktivnosti perikardijuma, odnosno dela koje upravlja cirkulacijom, mozgom i reproduktivnim organima. Zato je ovo doba dana najbolje za druženje, flert, seks, ali i začeće.

6. Između 21 i 23 sata odmarajte se, opuštajte i čitajte. Izbegavajte jelo u ovo doba dana.

7. Između 23 i 1 sat najbolje je otići na spavanje. Imate li žučni kamenac, u ovo doba dana mogli biste osetiti bol.

8. Između 1 i 3 sata jetra radi maksimalno pa ako se probudite u ovo vreme znači da je jetra preopterećena čišćenjem organizma. Smanjite nezdravu hranu, pušenje, alkohol i ostale štetne stvari.

9. Između 3 i 5 sati trebalo bi čvrsto da spavate. Kašljete li u ovo doba dana, znači da vam pluća izbacuju toksine.

10. Između 5 i 7 sati najbolje je vreme za buđenje. Popijte vodu kako bi debelo crevo, koje je sada najaktivnije, moglo dobro da radi i izađite u kratku šetnju. U ovo doba dana najbolje je izbegavati kofein.

11. Između 7 i 9 sati doručkujte. Najbolji izbor biće voće, belančevine, ugljeni hidrati s niskim glikemijskim indeksom (GI), zdrave masnoće i vitamini.

12. Između 9 i 11 sati budite aktivni i radite. Ovo je vreme maksimalne aktivnosti slezene koja se povezuje s mentalnom snagom, jača metabolizam i zadužena je za pretvaranje hranljivih materija u energiju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem