ŠUŠKAVAC UKRAŠAVA DVORIŠTA I BALKONE

08.11.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1712 | Autor: | 0

Slamnati cvet uberite oko podneva, birajte poluotvorene pupoljke, jer će se tokom sušenja otvoriti


Šuškavac ili slamnati cvet ima živopisne šarene cvetiće koji ukrašavaju bašte, terase i prozore tokom leta i jeseni, čak i zimi kao suv cvetni aranžman. Grmolikog je oblika, raste oko 80 cm, a biljka je dobila ime upravo po cvetovima koji su papirno-slamnate strukture, sakupljeni u glavičaste cvasti veličine 5cm.
Okolinu ukrašavaju raskošnim bojama: žutom, narandžastom, crvenom, ružičastom, a mogu biti i beli ili bronzano ljubičasti. Slamnati cvet se pojavljuje od juna do oktobra, tokom noći ili u kišnim danima, cvetovi su čvrsto zatvoreni.
Najbolje raste na sunčanom mestu, umereno plodnoj, vlažnoj i dobro propusnoj zemlji. Ako je zemlja suva, pojavljuje se manje cvetića, a na potpuno suvom zemljištu ne može da opstane. Đubri se od aprila do avgusta đubrivom sa manje fosfora. Slamnati cvet privlači pčele, leptire i ptice.
Ukoliko želite da uberete i osušite raskošne cvetiće, najbolje je da to učinite oko podneva. Uklonite listova i zavežite u buketiće, sušite ih na senovitom, prozračnom mestu okačene na dole. Cvetovi za sušenje se beru dok su poluotvoreni, jer će se tokom sušenja potpuno otvoriti. Biljka se razmnožava semenom koje se seje u proleće ili deljenjem biljke u proleće i jesen. Sadi se na razmaku 20-30 cm.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem