ELEKTRONSKE CIGARETE OPASNE SU KAO I PRAVE

08.11.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 264 | Autor: | 0

Mnogi pušači ih koriste u nadi da su manje štetne po zdravlje, ali rizik od oboljevanja od astme, lupusa, psorijaze i ostalih bolesti disajnih puteva je isti kao kod klasičnih cigaretaNaučnici sa Univerziteta u Severnoj Karolini sproveli su istraživanje i utvrdili da i osobe koje konzumiraju elektronske cigarete, jednako rizikuju da obole od astme, lupusa, psorijaze i ostalih bolesti disajnih puteva.
Naime, u studiji je učestvovalo 15 korisnika elektornskih cigareta, 14 redovnih pušača i ispostavilo se nema razlike između te dve vrste cigareta.
- Mnogi misle da su elektronske cigarete "sigurnije" od običnih, jer još nisu dovoljno istraženi njihovi štetni efekti. Naša istraživanja su pokazala drugačije - rekao je doktor Mehmed Kesimer, vanredni profesor patologije.
Naučnici u Švedskoj su, takođe, skeptični prema elektronskim cigaretama, samo što su oni, za razliku od američkih kolega, sproveli eksperiment o tome kakav je krvni pritisak, brzina otkucaja srca i krutost arterije 30 minuta nakon konzumiranja običnih i elektronskih cigareta.
- U ovoj studiji našli smo zajedničko povećanje srčanog rada i krvnog pritiska kod volontera koji su konzumirali obične i e-cigarete, s tim što je došlo do većeg proširenja krhke arterije kod onih koji su koristili samo e-cigarete - kaže doktor Magnus Lundbak sa Univerziteta u Stokholmu.
Jedina olakšavajuća okolnost je to što su ovi efekti kod korisnika e-cigareta priveremeni, za raziku od onih koji koriste nikotinske. Međutim, mogu prerasti u trajno stanje ukoliko svakodnevno konzumirate elektornske cigarete.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net