KROMPIR – NAJBOLJI LEKOVITI RECEPTI ZA JESEN

10.11.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 970 | Autor: | 0

Smanjuje višak kiseline u želucu, ubrzava rad creva, ublažava opekotine


Prilikom kuvanja i pečenja krompira, količina vitamina C smanjuje se samo za 50 posto. U drugom povrću kuvanjem se vitamin C potpuno razgradi i nestane.
U krompiru se najviše vitamina sačuva ako se kuva u ljusci, pa se onda oljušti.
Pročitajte kod kojih sve tegoba krompir može da vam pomogne.

Želudačna kiselina
Sok od sirovog krompira, ako se uzme ujutru natašte uz malo mlake vode, odstranjuju višak kiseline u želucu.

Zatvor
U slučaju hroničnog zatvora, za doručak treba uzeti pečeni krompir sa kafom, a za večeru kuvani krompir u obliku variva ili kaše. Već trećeg dana uslediće normalna stolica bez bola i grčeva.

Za srce
Velika količina kalijuma u krompiru pospešuje izlučivanje vode iz tela. Tako neslana kaša od krompira pomaže preopterećenom srcu, pa nestaju otoci, naročito donjih udova.

Opekotine, reuma…
Promrzla mesta treba obložiti toplom kašom od kuvanog krompira.
Opekotine, naprotiv, treba oblagati hladnom kašom od izrendanog sirovog krompira. Kaša pomaže i kod reume, akutnog artritisa i gihta.
Kupka protiv reume priprema se od sirovog krompira koji se izrenda i prelije vrućom vodom. Ta kupka pomaže ne samo kod reume, nego i kod gihta.
Vrlo efikasno delovanje na teže opekotine ima naizmenično stavljanje tri vrste obloga kroz duže vreme i to: prvi dan obloga od sirove krompirove kaše, drugi dan od zgnječenog svežeg lišća kelja, treći dan obloga od ilovače razmućene u odvaru od preslice kojem se doda malo maslinovog ulja.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem