RUSI KLONIRALI CVET STAR 30.000 GODINA

10.11.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 642 | Autor: | 0

Za eksperiment je korišćeno tkivo biljke pronađeno u sibirskom ledu staro više od 30.000 godina


Američki stručni časopis Proceedings of National Academy of Sciences objavio je najnovije dostignuće ruskih naučnika koji su nedavno uspeli da kloniraju biljku koja je u Sibiru rasla pre više od 30.000 godina: „Smatramo da je od suštinske važnosti da nastavimo sa istraživanjem leda u potrazi za drevnim spremištem života koje je, hipotetički, nestalo odavno sa lica zemlje”, saopštili su predstavnici naučnog tima.
Naučnici tvrde da je Silene stenophilla najstarija biljka koja je ikada „oživljena” i da već sad daje bele cvetove i semenke. Za eksperiment je korišćeno tkivo biljke pronađeno u sibirskom ledu staro više od 30.000 godina.
Svetlana Jašina sa Instituta za biofiziku Ruske akademije nauka kaže da oživljena biljka liči na biljku koja još uvek raste u istom području severoistočnog Sibira.
Fosilni ostaci stari između 30.000 i 32.000 godina bili su potpuno zaleđeni, zbog čega voda nije mogla da prodire i tako je stvorena ledena komora koja je plod u potpunosti izolovala od spoljašnjih uticaja.
Fosili su pronađeni u jazbinama veverica, koje su svoje brloge kopale u zemlji i punile ih najpre senom, a potom i dlakom. Jazbine se nalaze 38 metara ispod trenutne površine leda. Jedan od autora studije, Stanislav Gubin, smatra da bi ovaj poduhvat mogao da pomogne i u „oživljavanju” sisara iz ledenog doba, poput mamuta ili krznenih nosoroga.

Svetlana Jašina

Svetlana Jašina u laboratoriji

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem