ZAŠTO STE STALNO UMORNI?

16.11.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1525 | Autor: | 0

Konstantan osećaj umora izazivaju anemija, bolesna tiroida, depresija, dijabetes


Često krivimo brz način života ili nedovoljno sati sna za umor koji osećamo tokom dana. U većini slučajeva smo u pravu, međutim, umor može biti pokazatelj nečeg mnogo ozbiljnijeg na šta bi trebalo da obratimo veliku pažnju i potražimo pomoć lekara.
Trebalo bi početi od najosnovijih koraka koji zahtevaju promenu načina života. Idite renije na spavanje, izbegavajte alkohol, slatkiše i hranite se zdravije. Ako se i posle dve do tri nedelje ovakvog zdravog režima i dalje osećate umorno, verovatno je problem ozbiljniji.

Anemija
Umor izazvan anemijom je rezultat manjeg broja crvenih krvnih zrnaca koje hrane ćelije i tkivo kiseonikom. Anemiju izaziva manjak gvožđa, gubitak velike količine krvi i hronične bolesti poput reumatoidnog artritisa, kancera ili problema sa bubrezima. Takođe se u većini slučajeva pojavljuje kod žena sa obilnim menstruacijama i tokom trudnoće i dojenja.

Problem sa tiroidnom žlezdom
Kada su hormoni tiroidne žlezde u disbalansu, svakodnevna aktivnost može da vas prekomerno izmori. Preveliko lučenje hormona (hipertiriodizam) ubrzava metabolizam, dok ga hipotirodizam usporava.

Dijabetes
Svake godine preko milion ljudi oboli od dijabetesa tipa 2, a mnogi ni ne znaju da ga imaju. Šećer ili glukoza je “gorivo” koje telu daje snagu da funkcioniše pravilno. Kod osoba koje imaju dijabetes tipa 2, telo ne može da upotrebi glukozu na pravilan način, pa se ona gomila u krvi. Bez dovoljne količine energije koja je potrebna za pravilno funkcionisanje organizma, telo će konstantno biti umorno.

Depresija
Depresija utiče na spavanje, konzumiranje hrane i osećanja prema sebi i drugima. Bez odgovarajućeg tretmana, simptomi depresije mogu trajati nedeljama, mesecima, pa čak i godinama.

Hroničan umor
Ovaj poremećaj čini da se osoba konstantno oseća umorno, čak i za normalne aktivnosti poput odlaska na posao ili do prodavnice i slično.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem