HIT DIJETA SA ULJEM MAKADAMIJE

20.11.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 398 | Autor: | 0

Unapređena Atkinsonova dijeta zove se Hamptons i zasniva se na tajnom sastojku i ograničenom unosu ugljenih hidrataFred Peskatore, autor Hamptons dijete, bivši je direktor Atkinsovog centra, idejni je tvorac dijete koju opisuje kao režim sa smanjenim udelom ugljenih hidrata, obogaćenu tajnim sastojkom.

Na prvi pogled izgleda da je ovo još jedna u nizu dijeta za mršavljenje, međutim čini se kako ova dijeta ipak pruža određenu zdravstvenu korist.

Hamptons dijeta se zasniva se na unosu ’’tajnog sastojka’’ odnosno ulja makadamija oraščića kojeg dr Peskatore smatra uljem najvišeg sadržaja jednostruko nezasićenih masnih kiselina na svetu.

Makadamija oraščić je plod zimzelene biljke Macadamia integrifolia, autohtone vrste tropskih prašuma na području Australije. Ulje makadamija oraščića sadrži oko 84 posto jednostruko nezasićenih masnih kiselina, 3,5 posto višestruko nezasićenih masnih kiselina i 12,5 posto zasićenih masnih kiselina.

Osim ’’tajnog sastojka’’, Hamptons dijetu od ostalih razlikuje još nekoliko specifičnosti. Dijeta nudi 3 liste namirnica, liste A, B i C, a osoba koja želi da smrša pridržava se principa ishrane one liste u zavisnosti od toga koliko kilograma želi da izgubi.

Lista A
Namenjena je osobama koje žele da izgube više od 4,5 kilograma i toj je grupi ograničen unos ugljenih hidrata na količinu između 23 i 26 g dnevno.

Grupi B
Za osobe koje žele da izgube manje od 4,5 kg. Njima je dozvoljeno da unesu hranu navedenu na listama A i B dok im je ukupni unos ugljenih hidrata ograničen na 40 do 43 g dnevno.

Lista C
Ovaj režim se u isranu uvodi postepeno i to od trenutka kada osoba ostvari planiran gubitak kilograma, odnosno kada počinje sa fazom održavanja svoje željene telesne mase.

Primer jelovnika
Doručak
Omlet s kozjim sirom i rukolom
Ručak
Rozbif s sirom i renom
Večera
Tunjevina
Salata od tikvica
Maline u umaku
Crème Fraiche

Mišljenje stručnjaka
Hamptons dijeti nedostaju vlakna, vitamin C, kalcijum, folati i vitamini D i E, i zato nije pogodna za dugotrajnu primenu.

Prednost Hamptons dijete je što neće dovesti do velikog gubitka kilograma u kratkom roku, već se mršavljenje odvija postepeno. Smatra se da se uz Hamptons dijetu tokom prve dve nedelje može izgubiti do 6,5 kilograma, ali ipak trebalo bi naglasiti da zdravstveno preporučljiva dinamika mršavljenja podrazumeva gubitak do 1 kg nedeljno.
Hamptons dijeta promoviše raznovrsnu ishranu. Dopušta unos složenih ugljenih hidrata u obliku celovitih žitarica i svežeg voća, a naglasak je na unosu organski gajenih namirnica, dok istovremeno savetuje izbegavanje procesuirane hrane.
U ovoj dijeti naglašava se važnost kvalitetnih masnih kiselina u ishrani, a kao izvor proteina preporuča nemasno meso i ribu. Primesa mediteranske ishrane ogleda se u u dopuštenoj umerenoj konzumaciji alkohola.

Glavna zamerka je propagiranje prekomernog unosa masti. Naime, preporučeni dnevni energetski unos dobijen iz masti iznosi do 30 posto, dok u Hamptons dijeti procenat energije dobijen iz masti iznosi do 70 posto. Međutim, vrsta masti koja preovladava u Hamptons dijeti su jednostruko nezasićene masne kiseline, a njihov unos se povezuje s mnogim zdravstvenim blagodatima.
Na sličnom principu deluje i mediteranska ishrana.
Ipak, čini se da je ova dijeta namenjena specifičnoj ciljnoj grupi - poznatim ličnostima, što se ističe u samom nazivu dijete - Hamptons, što predstavlja poznato mondensko letovalište koje se nalazi na južnoj obali ostrva Long ajlend u državi Njujork.

I još pogledajte:

ULJE MAKADAMIJE

945 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net