KADA JEDETE, USPORITE

30.11.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 317 | Autor: | 0

Brzo jedenje povećava rizik od gojaznosti, povišenog holesterola i visokog pritiska više od 5 puta!


Istraživanje koje je sa saradnicima sproveo dr Takajuki Jamađi, kardiolog na Univerzitetu Hirošima u Japanu, a koje je pratilo više od 1000 ispitanika u periodu od 5 godina, bilo je fokusirano na odnos između brzine jedenja i pojave metaboličkog sindroma.
Metabolički sindrom je naziv kojim se obeležava 5 faktora rizika od ozbiljnih bolesti kao što su dijabetes, srčano oboljenje i šlog. A tih pet faktora čine: visok krvni pritisak, povišeni trigliceridi (masnoće u krvi), visok nivo šećera u krvi, nizak nivo “dobrog” holesterola i salo oko struka.

Iako metabolički sindrom nije bolest sam po sebi, treba ga shvatiti izuzetno ozbiljno, jer, prema upozorenju Američkog nacionalnog instituta za zdravlje, ovaj sindrom bi uskoro mogao da pretekne pušenje kao najveći faktor rizika od srčanih oboljenja.

Da bi utvrdio kakva je veza između brzine kojom jedemo i metaboličkog sindroma, dr Jamađi je sa kolegama ispitao 1083 osobe (642 muškarca, 441 žena). U proseku su ispitanici bili nešto stariji od 51 godine.
Ovi ljudi nisu imali znakova metaboličkog sindroma kad je proučavanje počelo, a istraživači su ih pratili tokom 5 godina. Uz pomoć upitnika koji su sastavili istraživači, učesnici su davali redovne informacije o svom načinu života, navikama u jelu, fizičkoj aktivnosti i medicinskim problemima.

U skladu sa brzinom kojom jedu, ispitanici su bili podeljeni u tri grupe: 1) oni koji jedu sporo 2) oni koji jedu normalnom brzinom i 3) oni koji jedu brzo.

Nakon 5 godina se ispostavilo da je veća brzina kojom se jede povezana sa većom telesnom težinom, višim nivoom šećera u krvi, višim nivoom “lošeg” holesterola i debljim strukom.
Osobe iz grupe 3, koje su jele brzo, imale su skoro 2 puta veći rizik da razviju metabolički sindrom u odnosu na osobe iz grupe 2, koje su jele normalnom brzinom. A u odnosu na osobe iz grupe 1, koje su jele sporo, rizik osoba iz grupe 3 (brzo jedenje) je bio čak 5 puta veći!
Autori istraživanja su zaključili:“Veća brzina jedenja je bila povezana sa gojaznošću i razvojem metaboličkog sindroma u narednim godinama”.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem