ZAŠTO SU DOBRE MEDICINSKE GLJIVE?

01.12.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1006 | Autor: | 0

Šitake, reiši, kordiceps, čaga... podstiču i regulišu imunitet, deluju antiinflamatorno i antikancerogeno


Medicinske gljive spadaju među najkorisnije i najlekovitije dodatke ishrani na planeti. Iako one ne sadrže mnogo vitamina i minerala, bogate su nizom drugih jedinstvenih supstanci koje imaju dokazana lekovita svojstva.
Najčešće korišćene i najefikasnije dostupne na našem tržištu su reiši, čaga, kordiceps, maitake i šitake. Mogu se naći u sušenom obliku, u prahu, kapsulama ili tinkturama. Koriste se tako što se dodaju u čaj, smuti, kafu.

Svaka od ovih gljiva ima neko za nju specifično izraženo povoljno dejstvo na organizam ili neku grupu organa, ali ono što im je zajedničko je sledeće: dobri su izvori B vitamina, bogate su kalijumom, selenom, magnezijumom, bakrom i fosforom, izuzetno su bogate antioksidansima i odličan su izvor beta glukana, polisaharida i triterpena - supstanci koje deluju antiinflamatorno i antikancerogeno.

Neke od glavnih delovanja na organizam, zajednička svim ovim gljivama, su sledeća: podstiču i regulišu imunitet, pomažu da jetra funkcioniše ispravno, pomažu rad organa za varenje, podržavaju rad nadbubrežnih žlezda, eliminišu slobodne radikale (deluju antioksidansno), pomažu da se poboljša raspoloženje.

Pojedinačne specifične funkcije ovih gljiva dosad su proučene u brojnim naučnim radovima.

Šitake gljive su najdetaljnije proučene i pokazalo se da doprinose sniženju holesterola, oporavku organizma nakon bolesti i izuzetnih napora i da imaju antikancerogeno dejstvo.

Kordiceps povoljno deluje na uspostavljanje normalnog srčanog ritma i ima antikancerogeno delovanje.

Čaga ima izuzetno snažno dejstvo na imunitet, kao i antikancerogena svojstva.

Reiši ima naučno dokazana antitumorska svojstva, povoljno deluje na jetru, nerve i kardiovaskularni sistem.

Maitake deluje kao tonik, adaptogen (podešava imunitet) i doprinosi sniženju krvnog pritiska.

Povremeno korišćenje ovih medicinskih gljiva uz pravilnu ishranu integralnim i po mogućstvu organskim namirnicama, uz svakodnevno vežbanje i tehnike za eliminaciju stresa, može biti veoma značajna pomoć u očuvanju imuniteta, opšteg zdravlja, i u adaptaciji na sve nestabilnije vremenske prilike i sve veći udeo toksina i štetnih materija u našoj hrani i okruženju.


I još pogledajte:

AHCC

4900 RSD

ČAGA

5790 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem