ISHRANA I RAK DOJKE

04.12.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1200 | Autor: | 0

Nauka je dokazala vezu mlečnih proizvoda, mediteranske ishrane i karotenoida i kancera. Šta bi trebalo da izbegavate, a šta da više unosite?


Poslednjih godina, proučavanja veze ishrane i raka dojke znatno su uznapredovala. Utvrđeno je da su neke namirnice povezane sa povećanim rizikom od ovog oblika raka, a neke sa smanjenim. Evo šta kažu istraživanja.

Mleko i mlečni proizvodi
Istraživanja su ukazala da konzumacija mleka, putera i jogurta može biti povezana sa rakom dojke. Smatra se da su mogući uzročnici: hormoni koji se nalaze u mleku, velika količina masti, ostaci pesticida u mleku ili visoki nivoi kalcijuma.
Jedna od najčešće citiranih hipoteza među nutricionistima o uticaju mleka na rak dojke je prisustvo hormona i faktora rasta u mleku. Ovde je glavni problem praksa odgajivača da kravama svakodnevno daju kravlju hormon rasta.
Zasićene masti koje sadrže mlečni proizvodi takođe su pod sumnjom nutricionista, pošto je pokazano da je veliki unos zasićenih masti povezan sa povećanim rizikom od raka dojke.

Mediteranska ishrana
Istraživanja su pokazala da mediteranska ishrana može da smanji rizik od pojave raka dojke. Mediteranskom ishranom se naziva tradicionalna ishrana mediteranskih oblasti Italije, Francuske i Grčke. Ona uključuje velike količine svežeg voća i povrća, orašaste plodove, žitarice, maslinovo ulje i ribu. Veliki broj proučavanja ukazao je na vezu između ovakve ishrane i smanjenog rizika od pojava raka dojke, ili smanjenog rizika od povratka raka dojke nakon što je medicinski tretiran.
Smatra se da zdravstvene dobrobiti ove ishrane potiču od male količine zasićenih masti životinjskog porekla, fitonutrijenata koji se unose putem voća i povrća i antikancerogenog delovanja sastojaka iz maslinovog ulja.

Karotinoidi
Karotinoidi su fitonutrijenti koji se nalaze npr. u šargarepi, paradajzu, tamnozelenom lisnatom povrću, batatu. U njih spadaju beta-karotin, likopen i lutein. Obimno proučavanje raka dojke, završeno 2013. godine, pokazalo je značajnu vezu između visokog unosa karotinoida i smanjenog rizika od raka dojke. Karotinoidi su moćni antioksidansi koji podstiču imunitet. Takođe se smatra da imaju snažno antikancerogeno dejstvo na maligne ćelije raka dojke tako što izazivaju njihovo samouništenje.

Rizik od pojave raka dojka, kao i od povratka raka dojke nakon što je izlečen, može se smanjiti ishranom poput mediteranske, koja je bogata svežim voćem, povrćem, integralnim žitaricama, maslinovim uljem i ribom. U ishranu treba uključiti obilje karotinoida (šargarepa, paradajz i dr). Da bi se smanjio rizik od nastanka raka dojke, poželjno je izbegavati mleko, mlečne proizvode i zasićene masti životinjskog porekla.
Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net