PARADAJZ I JABUKE PODMLAĐUJU PLUĆA ZA 80%

25.12.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 670 | Autor: | 0

Ove dve namirnice mogu da spreče hronične opstruktivne plućne bolesti i poprave štetu izazvanu pušenjem


Tri jabuke dnevno usporavaju prirodno starenje pluća i popravljaju oštećenja uzrokovana pušenjem. Isti efekat postiže se i konzumacijom dva paradajza na dan, zaključuju naučnici.

Međutim, zaštitni efekti proizlaze samo iz svežih sorti, što znači da konzervisan ili prerađen paradajz i jabuke ne "rade" na isti način.

Prirodni pad funkcije pluća tokom 10 godina bio je sporiji među bivšim pušačima koji su redovnoo jeli paradajz i voće, naročito jabuke. Ovo otkriće pruža nadu pušačima kako bi izbegli razvijanje neizlečivog hroničnog opstruktivnog plućnog poremećaja (KOPB).

KOPB je širok koji obuhvata niz bolesti pluća, od emfizema do akutnog bronhitisa, a koji može da izazove teško disanje i gubitak daha.
- Istraživanja pokazuju da ishrana može da pomogne u popravljanju oštećenja pluća kod osoba koje su prestale da puše. Takođe, ishrana bogata voćem može da uspori proces prirodnog starenja pluća, čak i ako nikada niste pušili - kaže autor studije dr Vanesa Garsija Larsen.

Bivši pušači koji primenjuju ishranu bogatu paradajzom i voćem imali su oko 80 odsto sporije starenje pluća tokom desetogodišnjeg razdoblja.
To sugeriše da hranljive materije u njihovoj ishrani pomažu u popravljanju štete izazvane pušenjem, tvrdi dr Garsija Larsen.
- Funkcija pluća počinje da opada oko 30. godine života promenljivom brzinom, u zavisnosti od opšteg i specifičnog zdravlja pojedinca. Dijeta bi mogla da postane jedan od načina borbe protiv porasta dijagnoze KOPB-a u svetu - istakla je ona.


I još pogledajte:

BRONHI FITO MED

1190 RSD

EKOBRONHO

640 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net