ENGLESKI BRŠLJAN IDEALAN ZA ASTMATIČARE

03.01.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1305 | Autor: | 0

Na svakih 9 kvadratnih metara stavite jednu biljku i pročistite vazduh u stanu


Još 1984. godine NASA je utvrdila da neke biljke za samo dan do dva mogu da smanje udeo štetnih jedinjenja u vazduhu do 90 posto. Do danas su sprovedena mnoga istraživanja koja su se odnosila na učinak koji imaju pojedine biljke.

Procenjuje se da bismo na svakih devet kvadratnih metara trebalo da postavimo po jednu biljku, s tim da ih treba birati po učinku. Na primer, one koje najjače deluju protiv dima od cigareta, najbolje je postaviti u dnevni boravak, biljke koje deluju protiv jedinjenja iz lepkova ili boje za štampače u prostor kućne kancelarije (pored kompjutera), a one koje deluju kao ovlaživači u dnevni boravak...

Imajte na umu: biljke bi trebalo držati u uslovima koji im odgovaraju pa tako, na primer, nije dobro postaviti u kupatilo one koje “ne vole” vlagu ili držati daleko od svetla one koje ga vole.
Takođe, vodite računa da ih redovno zalivate i dohranjujete i svakako uklonite biljke koje su počele da se suše jer emituju štetne gasove.

Neke biljke, kao što su aloe vera ili paprat, mogu da regenerišu znatnu koncentraciju otrovnih jedinjenja iz vazduha, pa listovi mogu da dobiju smeđe mrlje a vrhovi se osuše. Čim se mrlje pojave na trećini listova, najbolje ju biljku ukloniti iz prostorije i zameniti je novom.

Ne preterujte s biljkama u spavaćoj ili dečijoj sobi. Donedavno se smatralo da je bolje ne držati biljke u tim prostorijama, jer noću dok nema svetla, troše kiseonik. Međutim naučnici se ipak slažu da većina biljaka tokom dana proizvede više kiseonika nego što će ga noću potrošiti, pa jedna biljka u sobi nije naodmet.

Izaberite pravu biljku
Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata), biljka s dugačkim zeleno-žutim listovima, noću bogato proizvodi kiseonik, zbog čega je idealna za spavaću sobu. Prečišćava mnoge otrovne čestice iz vazduha, među ostalim benzen i formaldehid.

Palme, osim što daju tropski izgled u stanu, korisne su i zato što pomažu u regulaciji vlage u prostoru.

Engleski bršljan (Helix) biljka je vrlo zahvalna za gajenje u zatvorenom prostoru zbog sposobnosti da upije formaldehid. Korisna je i za pročišćavanje prostora od dima cigareta i preporučuje se u prostoru u kojem borave astmatičari.

Ficus elastica biljka je koja vlaži vazduh, uklanja štetna isparenja i smanjuje koncentracije ugljen-dioksida i ugljen-monoksida, koji su produkt sagorevanja (peći koje nemaju ventilaciju, dim cigareta, aparata s otvorenim plamenom, garaže u sklopu kuće i slično).
Takođe smanjuje koncentraciju trielina kojeg nalazimo u lepkovima, bojama i lakovima. Bakterije koje se nalaze u listovima hrane se toksinima iz vazduha, a njegova delotvornost u pročišćivanju zraka poboljšava se s vremenom.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem