ORAH - SKIDA KILOGRAME, SNIŽAVA HOLESTEROL

07.01.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1130 | Autor: | 0

Šaka oraha svakog dana sačuvaće vitku liniju zahvaljujući obilju nezasićenih masti koje ovo voće sadrži


Uvreženo je mišljenje da orasi sadrže mnogo masnoća, ali bi novije istraživanje moglo to da promeni. Naime, ishrana bogata nezasićenim mastima, kakve se upravo nalaze u orasima, ima isti ili sličan uticaj na gubljenje težine kao i dijeta bez masnoća.
Rezultati istraživanja doktorke Šeril Rok, sa Univerziteta Kalifornija, ukazuju da ishrana koja sadrži orahe pozitivno utiče na nivoe holesterola u organizmu.
Jedno od iznenađujućih otkrića ove studije je da, i pored toga što su orasi bogati mastima i imaju dosta kalorija, dijete bogate orasima bi po efektima na mršavljenje mogle da se izjednače sa dijetama sa smanjenim unosom masnoća - kaže Rok.
- Imajući u vidu rezultate do kojih smo došli, kao i prethodno proučavanje uticaja oraha na zdravlje srca i težinu, moglo bi se reći da bi šaka oraha dnevno bila od koristi - dodaje ona.
Doktorka Rok je nadgledala grupu od 245 gojaznih žena, koje su učestvovale u programu skidanja kilaže. Njima su bile propisane tri različite dijete.
Jedna je uključivala hranu koja sadrži manje masnoća, a više ugljenih hidrata.

Druga je bila orijentisana na ishranu sa manje ugljenih hidrata, a više masti, dok je treća je uključivala konzumaciju oraha, i sadržala više masti i manje ugljenih hidrata.
Posle šest meseci, žene iz treće grupe ostvarile su sličan gubitak kilograma kao i one iz ostalih grupa, ali im se nivo lošeg holesterola snizio, dok je nivo dobrog holesterola porastao.
- Iako su orasi bogati mastima i kalorijama, treća dijeta se pokazala jednako uspešnom. Ne samo da su od žene iz ove grupe smršale, već im se nivo holesterola snizio - zaključuje autorka istraživanja.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net