BOLJE PAMĆENJE UZ ZELENO LISNATO POVRĆE

06.01.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 912 | Autor: | 0

Svakodnevna porcija od 100 grama kuvanog spanaća, kelja i drugih lisnatih namirnica ili 200 grama zelene salate usporava demenciju i mozak čini 11 godina mlađim


Svakodnevno konzumiranje većih količina zelenog lisnatog povrća moglo bi uticati na kasniju pojavu demencije ili mentalnog propadanja, pokazalo je novo istraživanje američkih naučnika.

Istraživanje sprovedeno na grupi osoba trećeg životnog doba pokazalo je da je mozak onih koji su svakodnevno jeli porciju od 100 grama kuvanog spanaća, kelja i drugih lisnatih namirnica ili 200 grama zelene salate bio kao kod 11 godina mlađih osoba, u poređenju sa grupom koja nije uopšte ili je retko konzumirala ovo povrće.
U testovima pamćenja i inteligencije najbolje je prošla grupa koja je dnevno prosečno konzumirala jednu i po porciju zelenog povrća, piše Independent.

Dr Marta Moris iz Medicinskog centra čikaškog univerziteta Raš, koja je vodila istraživanje, rezultate studije objavila je u stručnom časopisu Neurology.
- Dodajući prehrani svakodnevno porciju zelenog lisnatog povrća, na jednostavan način doprinosite dobrom funkcionisanju mentalnog zdravlja - kaže ona.
- Po podacima kojima raspolažemo, broj osoba koje će oboleti od nekog oblika demencije u stalnom je i znatnom porastu, s obzirom na produženje čovekovog životnog veka. Upravo zbog toga potrebna nam je efikasna strategija da to sprečimo - upozorava dr Moris.

Naučnica je sa svojim kolegama analizirala prehrambene navike 960 osoba, prosečno starih 81 godinu. Niko među njima nije bolovao od nekog oblika demencije, a naučnici su njihovo stanje pratili tokom gotovo pet godina.
Nakon obavljenih godišnjih testova pamćenja i inteligencije, podelili su ih u pet grupa, zavisno od toga koliko su jeli zeleno lisnato povrće.
Najbolje rezultate u testovima pokazala je grupa čiji su učesnici konzumirali dnevno jednu i po porciju zelenog lisnatog povrća, a kod svih ostalih rezultati su bili slabiji, u zavisnosti od količine konzumiranog povrća.
U desetogodišnjem razdoblju brzina propadanja moždanih funkcija kod konzumenata zelenog lisnatog povrća bila je sporija za 0,05 standardnih jedinica godišnje nego kod onih koji su ga jeli u manjim količinama ili ga uopšte nisu konzumirali, a to znači da je njihov mozak funkcionisao kao mozak osobe mlađe 11 godina.
Dr Moris ističe da hrana sama po sebi, ukoliko je nezdrava, neće samostalno rezultirati razvojem određene bolesti, ali kvalitetnijom prehranom može se učiniti mnogo na području prevencije. Dodaje da hrana koju konzumiramo, bez sumnje, može znatno uticati na promenu rizika od nastanka neke bolesti.
Demencija označava skup različitih simptoma, poput slabijih veština jezičkog izražavanja i govornih funkcija, percepcije, smanjenih kognitivnih veština, poput prosuđivanja i


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem