DASH PROGLAŠENA NAJBOLJOM DIJETOM OSMU GODINU ZAREDOM

AKTUELNO | Pregleda: 352 | Autor:

Stručnjaci sa Univerziteta Harvard su u decembru 2017. proglasili Daš dijetu najboljim lekom za osobe koje pate od visokog pritiskaVrlo popularna dijeta "Daš" (DASH) proglašena je osmu godinu zaredom za najbolju, budući da se zasniva pretežno na voću, povrću i integralnim žitaricama, a izbegavaju se slatkiši, slatki napici i crveno meso.
Nutricionisti su u okviru istraživanja analizirali čak 38 najpopularnijih dijeta u svetu.
Prilikom sastavljanja liste proučavani su različiti faktori, uključujući stepen lakoće pridržavanja dijete, koliko je dijeta hranljiva, bezbedna, efikasna za gubitak kilograma i u kojoj meri štiti od dijabetesa i bolesti srca.
Stručnjaci sa Univerziteta Harvard su u decembru 2017. proglasili Daš dijetu najboljim lekom za osobe koje pate od visokog pritiska, jer se pokazalo da pozitivno utiče na smanjenje kilaže i poboljšava mentalno zdravlje.

Daš dijeta prvobitno je nastala kao način ishrane za osobe s visokim krvnim pritiskom, ali zbog svoje bezbednosti i hranljivosti ponela epitet najbolje. Naučnici ističu da su prednosti mediteranske i Daš dijete u tome što nisu restriktivne, za razliku od mnogih drugih dijeta.
Osim toga, nije teško pridržavati ih se, a odlično su izbalansirane i nude i ukusne stvari, između ostalog i crveno vino.

S druge strane, ketogena dijeta i "Dijeta 30 dana" (Whole 30) su zbog svoje visoke restriktivnosti proglašene najmanje bezbednim i efikasnim.
Ketogena dijeta zasniva se na niskom unosu ugljenih hidrata, i umerenom i visokom unosu proteina i masti.
Dijeta 30 dana eliminiše unos šećera, alkohola, žitarica, mahunarki, soje i mlečnih proizvoda u trajanju od mesec dana.
Naučnici upozoravaju da ove restriktivne dijete nude brz gubitak kilograma, ali donose i veliku opasnost od ponovnog povratka na staru kilažu.
Komentari