IZGUBILA NOGU ZBOG TAMPONA

AKTUELNO | Pregleda: 244 | Autor:

Za nekoliko meseci amputiraće mi drugu nogu. Žene, ne ponavljajte moju grešku, upozorava Loren VaserDevojka koja je izgubila nogu zbog sindroma toksičnog šoka otkriva da će neizbežno izgubiti i drugu. Progovorila je kako bi upozorila žene na opasnosti od infekcije.

Loren Vaser (29) jedna je od žena pogođenih sindrom toksičnog šoka (TSS).To se dogodilo 2012. godine, nakon što je upotrebila super-plus tampon dok je imala menstruaciju. Ono što je počelo kao simptom sličan gripu, rezultiralo je teškim srčanim udarom i ostavilo je na aparatima jer je gangrena počela da zahvata obe noge, što je dovelo do amputacije desne i pukotine na levoj nozi. Loren je imala samo 24 godine kada se razbolela. Pronađena je u svom stanu 10 minuta od smrti, licem prema dole, bez svesti
Sada kada je čeka još jedna amputacija.

Loren je odlučna u nameri da upozori žene i devojke o potencijalnim rizicima povezanima s tamponima kroz promenu zakonodavstva za transparentnost ženskog higijenskog proizvoda. “Moja leva noga ima otvoreni ulkus, nema pete i nema prstiju”, rekla je za InStyle. “Ja sam svakodnevno u teškim bolovima.” Njeno telo je proizvelo kalcijum koji je uzrokovao da joj kosti rastu na nozi. Morala je na operaciju, jer je više nije mogla da hoda. Ona takođe ne sme da kvasi nogu zbog otvorenog ulkusa.
- Za nekoliko meseci neizbežno ću izgubiti i drugu nogu. Ne mogu ništa učiniti da to sprečim. Ali ono što mogu je da pomognem da se to ne dogodi drugima”, rekla je Loren. Model je sada zagovornica zakona koji poziva Nacionalne institute za zdravstvo da učestvuju u testiranju higijenske proizvoda za žene kako bi se utvrdilo da li su sigurni. Zakon često nazivaju Robin Danielson Act, po ženi koja je umrla od TSS-a 1988. godine, a koji propisuje obavezu da firme navedu šta se tačno nalazi u njihovim proizvodima namenjenim ženama. Zakon je odbijen 10 puta.

Kod Loren Vaser razvio se 2012. sindrom toksičnog šoka (TSS), nakon što je upotrebila super-plus tampon dok je imala menstruaciju. Kako je na ambalažama tampona istaknuto da se ne drže više od osam sati, Vaser je rekla da ih menjala često dok je imala simptome infekcije. Ono što je ličilo na simptome gripa, rezultiralo je teškim srčanim udarom i ostavilo je na aparatima jer je gangrene počela da zahvata obe noge. Usledila je amputacije i pojava pukotine na levoj nozi. Imala je samo 24 godine kada se razbolela nakon korišćenja tampona. Pronađena je u svom stanu 10 minuta od smrti, licem prema dole, bez svesti, na podu spavaće sobe, nakon što je majka pozvala policiju, s obzirom na to da joj se kćerka nije javljala neko vreme.

Simptomi bolesti

Sindrom toksičnog šoka je retka i životno ugrožavajuća bakterijska infekcija. Obično je pogrešno dijagnostikovana jer simptomi liče da druge uobičajene bolesti. Infekcija se javlja kada obično bezopasne Staphylococcus aureus ili Streptococcus bakterije, koje žive na koži, upadnu u krvotok i proizvedu toksine. Simptomi uključuju visoku temperaturu, nizak krvni pritisak, povraćanje, zbunjenost i napade. Najčešće se javlja kod žena koje koriste tampone.

Komentari