BEZBEDAN SAMO JEDAN ANALGETIK MESEČNO

AKTUELNO | Pregleda: 288 | Autor:

Bol ne treba trpeti, ali u tom slučaju, treba uzimati najslabije lekove koji se dobijaju bez recepta, dok teške antireumatike treba izbegavati


Lekove često pijemo i za najmanji bol, čak i unapred, zaboravljajući da ponekad mogu da izazovu više štete nego koristi. Jedna tableta mesečno neće ugroziti zdravlje, ali češće uzimanje i potreba za većim dozama zahteva lekarsko ispitivanje uzroka bola, upozoravaju stručnjaci.
Ako trošimo jednu kutiju analgetika godišnje, to nije značajno i opasno, naročito ako jedna tableta otkloni bol.
Bol ne treba trpeti, ali u tom slučaju, treba uzimati najslabije lekove koji se dobijaju bez recepta, dok teške antireumatike treba izbegavati, smatraju lekari.
Međutim, ukoliko neko počinje da uzima lek svakog drugog dana, potrebno je uraditi lekarske analize kako bi se utvrdio uzok bolova, koji sasvim sigurno postoji.
Ako svake nedelje imate bol, to znači da sigurno postoji uzrok koji često nije bezazlen.Osim što treba obratiti pažnju na to koliko često uzimamo analgetik, a posebno je važno da redovne terapije, koje se koriste za lečenje visokog pritiska, dijabetesa ili drugih oboljenja, ne kombinujemo sa različitim lekovima protiv bolova, jer time stvaramo dodatnu opasnost od oštećenja organa ili pogoršanja trenutnog stanja.


Komentari